Takvimin İlk Yaprağı

Beklenen 2019' un ilk takvim yaprağı yırtılmak üzere. Günlerdir 2018' i uğurluyor ve iyi dileklerle bekliyoruz yeni geleni. Dünden bugüne hiç bir şey değişmedi, değişmeyecek de aslında. Bu yılda da geçmiş yıllarda olduğu gibi mutlu olacağız, mutsuz olacağız, kavuşmalarımız olacak ayrılıklarımız da. Bazen bir çocuğun dünyaya gelmesiyle güleceğiz, bazen de bir yakınımızı kaybetmenin acısıyla ağlayacağız. Uzaktaki akrabalarımızın telefon numaralarını bazen hüzün ile bazen neşe ile çevireceğiz. Hastalıklarımız olacak, sonra iyileşmelerimiz. Krizlerimiz olacak yaşamın içinde, sonra da fırsata dönüşecek içlerinden bazıları. En  çok umutlarımız olacak.

Umut demişken, piyango umudum amortiyle ötelenmedi bile. En son yırtılan kağıt parçalarını apartman görevlisine teslim ettiğim çöp poşetine attım, çıkarsa ile başlayan cümledeki tüm hayallerimle birlikte. Sabah erken kalkma alışkanlığım bu yıl da devam ediyor sayın okuyucu. Dün gecenin, doğrusu sabahın ilk saatlerinde yatan ben henüz gün ağarmadan yine uyanmıştım. Yanlış anlamayın uyku problemim yok, uyuyabiliyorum yani. Sadece alışkanlık işte, kalkıp bir kaç yazıya göz atıyor, televizyona bakarken de kısa bir süre şekerleme yaparak tamamlıyorum tatil uykumu. 

Sabah ekmek almaya çıktığımda ciddi soğuk olduğunu gördüm. İzmirli için ciddi soğuk ülkemin doğusunda hangi ifadenin karşılığıdır bilemedim. Ama benim için ciddiye alınacak kadar soğuktu, normalde çok da üşümeyen biri söylüyorsa anlayın derim. Sanırım bir kaç gün böyle geçecek, İzmir' de kar bekleniyormuş. İzmir' de karın yağışını beklemek de, kar yağışını yaşamak da inanılmaz eğlencelidir. Bunu tüm samimiyetimle söylüyorum kar yağışında en çok biz eğleniyoruzdur şehir olarak, yokluklar her zaman daha kıymetli olur. Biz eğlenirken bizimle dalga geçen sayın İstanbullu Alaçatı günlerine altı ay kaldığını hatırlatırım, o günlerde biz de sizinle çok eğleniyoruz. Baştan hatırlatayım da sonra aramızda nahoş durumlar olmasın. 

Bizim sokakta insanoğlu bu sabah yeni yıla girmişti. Bir iki esnaf dışında kapalıydı dükkanlar ve sokakta kimsecikler yoktu. Sokağımızın diğer sakinleri için ise hiç bir şey değişmemişti. Köpek dostlarımız biraz üşüseler de yerli yerindeydiler. Yoklama yaptım, Paşa, Duman, Garip, Pamuk, Minik Paşa hepsi mevcuttu. Bir farklılık vardı, iri ve biraz ürkütücü bir arkadaşımız daha vardı. Gerçi boynunda tasma vardı, ama bu saatte bu soğukta niye sokaktaydı. Normalde biraz çekinirdim bu cinsten, ama bu dostumuz biraz şaşkındı. Umarım düşündüğüm olmamıştır, bir terk olayı değildir onun hikayesi. Bu çok sık yaşanan insanın  bencilliğinin fotoğrafı olan durum çok üzücü. Dostlarımızı kendi bencilliğimiz uğruna sahipleniyor, sonra da hiç bilmedikleri bir ortama terk ediyoruz. 2019 yılı ilk dileklerimden olsun bunu yapmayalım sayın okuyucu, canları koruyalım. Eve gelip sokak izlenimlerimi bizimkilerle paylaştım. 

Yılın ilk üzücü haberini de aldık. Usta oyuncu, yüreği güzel insan sayın Gülriz Sururi' yi kaybettik. Aslında kaybetmişiz de vasiyeti gereği defnedildikten sonra haberimiz olmuş. Engin Cezzar' a ve tüm büyük ustalara saygılarımızı ilet, onları da sizi de şimdiden çok özledik sayın Sururi. Bu sessiz gidişin sebebini okuduğumda çok haklı olduğunu düşündüm. Biz tören yapmayı, tören davranışını bilmiyoruz gerçekten. Cenaze sırasında cami avlusu daha çok uzun süredir görüşemediğimiz insanlarla sohbet ettiğimiz mekana dönüşmüyor mu? Her yıl kayıplarla başlamıyor mu zaten, bana mı öyle geliyor yoksa. Kayıp haberlerini arka arkaya duyuyoruz ünlüler dünyasında yılın ilk günlerinde. 




Yarın bir çok insan için mesai günü, eğer bir şekilde piyango zengini değilse. Hayret tam bilete çıkmış, yıllardır çeyrek bilete çıkmasına alışmıştık. Tercihimizi de bu alışkanlık belirliyordu bilet alırken. Gerçi bu çekilişler hakkında da epey bir şüphe haberleri okuyorum. Neyin doğru neyin yanlış olduğunun karıştığı zamanlarda yaşıyoruz. Bizimkisi adet olmak üzere alınan bir bilet, ikramiyeye çok umut bağlayanlar için üzücü durum olsa gerek.

Aile bir insanın en önemli hazinesi. Dün gece çok güzel bir aile günü yaşadık, ablama çok teşekkür ediyorum. Bazen adına yoğunluk denilen yaşam koşturması içinde ailelerimizle çok zaman geçiremiyoruz. Aile derken, anne, baba, kardeşleri de içine alan bir yapıdan söz ediyorum. Hatta yakın akrabalarla daha da geniş düşünebiliriz. 2019 yılında ben kendi adıma ailemle daha çok zaman geçirmek istiyorum. Zira yaşam çok hızlı akıp gidiyor avuçlarımızdan. Erteleyecek kadar uzun ömrümüz yok sayın okuyucu.

Kahvemi içerken olası kar yağışını bekliyorum, biz İzmirliler için kar tanelerinin uçuşması bile yağış sayılabilir. Tipi kavramına girmiyorum bile. Şimdiden keyifli günlerimiz olsun 2019 takvim yapraklarında.






Yorumlar

  1. Güleriz Sururi yi sizden duydum. Üzüldüm. Allah rahmet eylesin. 2019 da sevdiklerinizle daha çok vakit geçirme kararınızı kutluyorum. Herşey gönlünüzce olsun inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzücü bir kayıp, nurlar içinde yatsın. Çok teşekkür ederim, hepimiz için güzelliklerin olacağı bir yıl olsun.

      Sil
  2. ne kadar güzel yazmışsınız sizin yazılarınız bana huzur veriyor sebebini bilemediğim bir şey bu ama iyi geliyor bunun için ayrıca çok teşekkür ederim size :) bunda ilk daha söylemiş oluyorum :) Evet bende az önce sevgili Handan da gördüm o söz etmiş yazısında Gülriz Sururi Allah rahmet eylesin ne diyelim sizin de söylediğiniz gibi yılın ilk takvimi düştü ..ah bir karda İstanbul'a gelse ne kadar güzel olur bekliyorum :) sevgiler ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çokk mutlu oldum bunu duyduğum için. sizlerin okuyup yorumlaması da bana çok iyi geliyor. İstanbul' a kar yoldaymış, bizimkisi soğuğunu çekmek. Sayın Sururi nurlar içinde yatsın, teşekkürler..

      Sil
  3. Güzel bir yazı , umarım İzmir bu yıl kar sevincini doyasıya yaşar. Mutlu yıllar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, umarım biz de bekliyoruz kar yağışını. Size mutlu yıllar.

      Sil
  4. Ne güzel samimi bir yazı olmuş :). Maalesef hayvanlara yapılan bu acımasızlık benim de canımı acıtıyor, o kadar üzülüyorum ki çevremden dinlediğim haberlerden gördüğüm terk ediş hikayelerine. İstediği özel olarak getirttiği yavru köpek yeterince "cins" çıkmadı diye kolayca onları bırakabiliyorlar. Yazık. Bu yıl umarım her şey daha farklı olur.

    Ben de güneyde yaşadığım için kar konusuna katılıyorum. Bizde de kar kırk yılda bir yağar, yağdı mı da aaa kar nidalarıyla şehirde aksamalar olur tabi alışık olmadığımızdan :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Başka bir canlıya zarar verebilen insanın psikolojik problemleri vardır. Umarım biğr gün yaradılanı yaradandan ötürü sevmeyi de öğreniriz. Haftaya gelecekmiş kar, bekliyoruz:))

      Sil
  5. "Papağan piskopatları"nın olmadığı bir yıl olsun.

    YanıtlaSil
  6. Öncelikle güzel bir yıl dilerim size.Umarım bu haftasonu İzmir'e kar yağmaz.Kütahya'daki kardan ve soğuktan kaçıp İzmir'e gezmek için geleceğim zamanda lütfen kar da yağmasın,soğuk da olmasın :) Ben gezimi tamamladıktan sonra kara doyarsınız umarım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimiz için iyi bir yıl olsun. Önümüzdeki hafta epey soğuk olacakmış. Haftasonu hafif soğuk var, umarım güzel bir gezi olur sizin için.

      Sil
  7. Sizlere de mutlu bir yıl diliyorum

    YanıtlaSil
  8. Gülris Sururi gibi büyük sanatçıların kaybı insanı derinden yaralıyor.
    Bazen diyorum bunca kötü insan dururken neden hep önemli ve değerli insanlar ayrılıyor yanımızdan.
    İzmir'e doğru üfledim kar bulutlarını . Burası bembeyaz oldu. Biraz da size yağsın.
    Sağlık mutluluk ve huzur dolu bir yıl dileklerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli sanatçılarımızla birlikte çok kaybediyoruz, zira aynı düzeyde sanatçılarımız yetişmiyor artık. Bulutlar gelmedi, salı günü ulaşıyorlarmış teşekkürler. Senin için de sağlık, mutluluk dolu, huzurlu bir yıl olsun.

      Sil
  9. 2002'de ne kar yağmıştı İzmir'de. Amma mutlu olmuştuk :)

    Mutlu yıllar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmem mi, işyerinden öğlen 2 gibi çkmış Bornova' ya 3 saatte ulaşabilmiştik. Geldiğimizde bembeyazdı Bornova, bakkalda mum bitmiş, elektrikler kesilmiş, esnafın epey bir kısmı kapatmıştı dükkanını. Atatürk mahallesine otobüs ve dolmuş çıkamadığı için duraklar doluydu. Eşim şaşkın, İstanbul' a her yıl çok daha fazla yağıyor ama hayat böyle felç olmuyor demişti, önce korkmuş sonra biz İzmililerin haline, telaşına uzun süre gülmüştü.

      Sil
  10. Maalesef ülkemizde cenazelerden ibret alınmadan, ölüye de saygı gösterilmeden nahoş davranışlar sergileniyor. Alkışla defin olayı da bir başka boyut olsa gerek.

    Geçen sene Bursa merkeze kar bile yağmadı. Umarım bu sene yağar :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında herkes istediği gibi gömülebilir tabii ki, inancı neyi gerektiriyorsa. Bizim dinin toplumsal değil, kişisel olduğunu algılamamız gerekir. Bunu başaramayıp, din ile yargılama yapabiliyoruz. Şu günlerde Bursa' da yağmaya başlamıştır diye düşünüyorum :))

      Sil
  11. Gerçek sanatçıların ölümü insanı tedirgin ediyor. Bir yandan sanat adına üzülüyoruz diğer yandan da sanatçı adına. Günübirlik popülarite hayal kırıklığı yaşatarak gerçek sanatçıları mumla aratıyor. Umarım 2019 yılında birçok şey düzelir ve İzmir'e de kar yağar. Selamlarımla, mutlu senelere...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ülke sanattan ne kadar yoksun kalırsa o kadar cahilleşiyor. Biz de yitirdiklerimizle bu süreçte hızla yol almaya devam ediyoruz maalesef. 2019 yılı hepimize mutluluklar sunan bir yıl olur inşallah.

      Sil
  12. ay inşallah yağar...dediğniz gibi hiçbir şehir kar yağarken bizim kadar eğlenmiyordur sanırım benim de ahım var...kar yağarsa grev hakkımı kullanıp
    (izbandan özendim de:))) işegitmeyeceğim kek yapıp akşama kadar kek kahve kar keyfi yapacağım...bakalım dileğim olucak mı...Gülriz Sururiye çok üzüldüm....nurlar içinde dinlensin...Enginine kavuştu tekrar...sessiz sedasız gitmek istemesi ayrı bir dokundu bana...yeni yıl sizin ve aileniz için güzelliklerle dolu geçsin inşallah....sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla biz de mesainin erken bitmesi hayalini kuruyoruz. Kemalpaşa' da biraz daha çok yağıyor kar. Yeni yıl sizin için de huzur, sağlık ve mutluluk getirsin.

      Sil
  13. Gülriz Sururiye üzüldüm cok sevdigim bir sanatciydi. Mutlu yillar dilerim 😊

    YanıtlaSil
  14. yazılarını çok sevmeye başladım...mutlu seneler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buna çok mutlu oldum, teşekkür ederim. Mutlu seneler olsun inşallah..

      Sil
  15. Evet 2019 'un başlangıcında değişen birşey olmadı bizim içinde. TV. yi açtığımda aynı sesler, aynı kepazelikler...Güzel yanı ise sevdiklerimle geçirdiğim eğlenceli bir yılbaşı günü ve ertesinde bıraktığı tatlı huzur :) Size de mutlu ve sağlıklı yıllar diliyorum :)
    Gerçekten girilen heryılın ertesi günlerinde bir yaprak dökümü oluyor. Önemli değerlerimizi bir bir kaybediyoruz. Allah rahmet eylesin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşam dalgalarıyla sürüyor, sürecek de, sürmesi de güzel :)) Sağlıklı, huzurlu bir yıl olsun sizin için. Kaybettiklerimiz ışıklar içinde uyusunlar.

      Sil
  16. Gerçekten de aynen yazdığınız gibi değişen bir şey yok hersey herkes ayni devam ediyor kaldığı yerden hayata.
    Evet bir İzmir’li olarak soguk çok soguk gerçekten de. Kar gelse ne güzel olacak
    Gülriz hanim icin çok üzüldüm Işık’lar içinde uyusun diyorum.
    Milli piyango konusuna gelince ben bu yıl geç kaldım ve bulamadım 🙈iyi ki bulamamışım çıkmayacakmış zaten çünkü tam bilet alacak kadar zengin değilim
    Mutlu yıllar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haftaya daha da soğuyormuş, İzmir için salı günü en düşük sıcaklık -6 derece, ne yaparız biz bu soğukta :)) Sabuncubeline kar yağar, Belkahveye de. Olmadı yaparız bir Sabuncubeli. İyi ki de geç kalmışsın, bir de tama çıkmış ki ben de almazdım, çeyrek aldım zaten. Mutlu yıllar.

      Sil
  17. Usta sanatçıya rahmetler diliyorum öncelikle. Piyango biletine ömrüm boyunca amortiden başka hiç birşey çıkmadı o yüzden bilet hiç almam. Zaten her sene ailedeki herkese babam alırdı biletleri. Onun adeti olmuştu bu. İzmir'deki kar yağışı doğuya benzemez. Kirpiklerimizin donduğunu bilirim. 2019 Herkese mutluluk getirmesi dileğimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim havamızın nem oranı yüksek olduğu için hissedilen soğuk çok daha fazla oluyor. Tüm kaybettiklerimiz ışıklar içinde uysun. 2019 yılı hepimize sağlık, mutluluk, huzur getirsin.

      Sil
  18. 2019'a girdik ve değişen bir şey olmadı. Belki de olacak; biz bilemeyiz. Her şey güzel olur inşallah. Güzel, içten bir yazı olmuş. Tebrikler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, her şey güzel olsun 2019' da. Hayat akması gerektiği gibi akıyor.

      Sil
  19. Merhaba. Uzun zamandır gelemedim size. İbrahim Bey'de yazınızı görünce bir uğrayayım dedim. Üslubunuz gerçekten çok hoş. Keyifle okuyorum yazılarınızı. Umarım köpek terk edilmemiştir. Sokak hayvanlarına çok üzülüyorum özellikle bu soğuklarda. Ben de elimden geldiği kadar onlara yardım etmeye çalışıyorum. Piyango hayalleri herkesin suya düştü. Piyango bileti almadığım için şanslıyım sanırım :) Evet yeni yıl başımıza sihirli değnekle dokunmayacak. Ama yine de umutların gerçek olması dileklerimle. Mutlu yıllar. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz, sevindirdiniz beni. Keyif almanıza çok mutlu oldum, bu güzel yorum için çok teşekkürler..Hepimizin dilekleri gerçek olsun bu yılda.

      Sil
  20. Yine her zamanki gibi içten bir yazı olmuş. Dediğiniz gibi 2019'da da pek bir şey değişmedi. Yine uyuyoruz, uyanıyoruz ve hayatın yoğun temposu içerisinde oradan oraya savruluyoruz. Umarım bu yıl yaşadığımız tüm kötü günlere ve zorluklara inat bütün güzellikleri önümüze sereceği bir yıl olur. Size de sevdiklerinizle daha çok vakit geçirebileceğiniz ve güzel anılar biriktireceğiniz bir yıl diliyorum. Mutlu yıllar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Güzel anılar biriktireceğimiz bir yıl olsun her günü ile, mutlu yıllar..

      Sil
  21. Dediğiniz gibi 2019'da acı-tatlı yaşanmışlıklarla geçecek. Bunlar hayatın doğasında var. Kars'ın soğuğunda İzmirli arkadaşların zorlanmaları geldi aklıma, soğuktan bahsedince.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşam yine akması gerektiği gibi akacak, sevinçler de olacak hüzünler de. Yine de başlamak güzel. Teşekkürler..

      Sil
  22. İçeriğinizin tamamını okuma imkanı bulamadım fakat bir kısmını okudum. sadece içeriklerinizde alt başlık kullanırsanız daha iyi bir içerik oluşturacağınız düşünüyorum başarılar dilerim :)

    YanıtlaSil
  23. 2019 inşallah güzel anlarla dolu olur.
    Gülriz Sururi ye bende çok üzüldüm ve törensiz vedasïnda haklı aslında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2019 yılı hepimiz için güzel anlarla ve anılarla dolu olsun gittiğinde. Sayın Sururi huzur içinde uyusun...

      Sil
  24. Çok değerli bir sanatçıydı.Yılın ilk günü böyle bir haber almak pek hoş olmadı :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok üzücü, ışıklar içinde uyusun.

      Sil
  25. Nurlar içinde yatsın sizden öğrendim Gülriz Sururi'yi..
    Benim de son 2 yıldır en çok yaptığım şey aileyle zaman geçirmek.. Hep geçirirdim ve önceliğimdi ancak ciddi biçimde gidenin -yani ölenin- dönmediğini anladıktan sonra iyice eve dönük oldum..
    Amorti de dahil hiç bir şey bana da çıkmadı :D Bilet hala cüzdanımda sanırım ne yaptım hiç hatırlamıyorum..
    Musmutlu bir yıl diliyorum, kötü olan şeyler iyiye, iyi şeylerse daha da iyiye gitsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok üzücü bir kayıp. Yeni yıl hepimize sağlık, mutluluk en çok da huzur getirsin. Teşekkürler...

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar