MİM-Notalarla Yolculuk

Sevgili bloggerlardan Sevdiğim Günlük bir mim başlatmış, sevgili blogger arkadaşım Momentos beni mimlemiş. Konumuz "Notalarla Yolculuk". İsimlerinin üzerine tıklayarak arkadaşlarımın yazılarını okuyabilirsiniz. Her ikisine de bu güzel mim için teşekkür ederim.

Konu müzik olunca hem çok keyifli, hem de seçim yapmak çok zor. Müzik ile yaşıyoruz duygularımızı, coşkularımızı, özlemlerimizi, sevgimizi, hasretimizi. Müzik ile keyifleniyoruz. Her bir şarkının ayrı bir dokunuşu var duygularımıza. Her bir nota ayrı titretiyor bizi. Seçim yapmak çok zor, hatta ana göre seçimler değişebilir. Bu yazıyı yarın yazsam eminim seçimlerim değişir. Şuna da eminim yarın bu şarkıları seçmesem seçtiklerimin ardından bunlara da üzülürüm, tıpkı diğerlerine şu anda üzüldüğüm gibi.

İlk seçimim beni lise yıllarıma götürdü. Başkadır lise arkadaşlıkları, duyguların , gençliğin daha deli yaşandığı, kanlarımızın deli aktığı yıllardır. Kişiye göre değişir, ancak benim için en sağlam arkadaşlık temellerinin atıldığı yıllardır. Benim de hayatımda hiç bir zaman yitirilmeyecek yer eden, bana değer katan arkadaşlarımla dinlemekten büyük keyif aldığımız, ne zaman dinlesem o yılları bana hatırlatan, sımsıcak hissettiren, birlikte fikilerimiz için, değerlerimiz için  mücadele etmenin, güvenin sözlerini seçiyorum ilk. Biliyorum ki yollarımız hiç ayrılmayacak. Olmayacak o ta içten gülen gözlerde yaş. Yıllarca görüşmesek bile gördüğümüz ilk anda dün ayrılmışız gibi kaldığı yerden devam eden arkadaşlıklar için dinleyelim.




İkinci seçimim ailemin geldiği topraklara dair, beni her dinlediğimde hüzünlendiren bir Girit Türküsü.  Aslında bu bir türküden ziyade bir ağıt. Gidip gelmeyen sevgiliye, eşe bir ağıt. Hikayeye göre, Girit kıyılarında balık az çıktığı için balıkçılar açılmak zorundadır. Balıkçıların her gidişi bir bekleyiştir eşler için. Gidenin gelmeyecek korkusudur, bu ağıt da gidip gelmeyenin ardından okuma yazması olmayan eşinin ağıdıdır, denize haykırışıdır. Her dinledğimde suyun özlemini, acı acı sahile vuruşunu hissederim. Mübadele ile gelen ailemin ve dedemin insanlarının bitmeyen acılarını yaşarım. Kolay mı memleketinden sürülmek, kolay mı dilini bilmediğin topraklarda yabancı olmak. Kolay mı yeniden var olabilme savaşını vermek.




Ben yazarken ve dinlerken çok keyif aldım. Her ikisini de dinlerken duygulandım. Sıra geldi üç arkadaşımı mimlemeye. Yaparlarsa keyifle okur dinleriz.

SevKoz

Mel Güncesi

Taner Koç

Yorumlar

  1. Müzik dinleme ile yaş doğru orantılı gibi...
    Özellikle ergenlik başlangıcı olan lise yıllarında müzik dinleme diğer yaşlara oranla daha fazla...
    Yaş ilerledikçe kişide duygu düşünce ve hayata bakış açısı değiştiğinden yada yaşantı değiştiğinden müzik türleri de değişiyor.
    Bende herkeste aynı durum sizde de olmuş gibi gördüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız, yaşam içinde sürekli bir değişim söz konusu. Ergenlik dönemi insanın en renkli dönemi. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Ah ah ne kadar güzel olmuş... elleriniz dert görmesin. Bu iki şarkı da beni hüzünlendirir ama Girit şarkısı kalbimden vurdu ! Şarkı hala devam ediyor ve yüreğim sarsıntılarda. :( O kadar iyi anlıyorum ki atalarınızı.. ne acı zamanlardan geçmişlerdir.

    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğinize çok sevindim. Bu ağıt beni de çok etkiliyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Ben yapmıştım bunu ama seninki de çok iyi olmuş Girit türküsü ne hoş ya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük bir keyifle okudum, yorumladım senin mimini. Ben de çok severim bu türküyü. Teşekkürler...

      Sil
  4. Ne kadar güzel anlatmışsınız öyle iki şarkı da çok güzel Daha önce dinlemiştim Girit türküsünü yeniden dinlemek çok güzel oldu emeğinize sağlık sevgiler 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmeniz beni mutlu etti, güzel yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  5. İlk şarkıyı dinlediğimde hemen aklıma mezuniyet zamanları gelir. Lise zamanlarımın çok iyi zamanlar olmadığını söylemeliyim ama mezuniyet meselesi gelip.çatınca ben bile duygulanmıştım 😄 bir de o kadar güzel anlatmışsınız ki...
    İkinci şarkıyı ilk defa duydum ama ne güzel ne içten bir ağıtmış bu böyle. Şarkılar yazıların bitiminde olmasına rağmen önce aşağı inip şarkıları açıp sonra okudum, duygularınızı hissedebilmek için. İkisi de bana sizi hatırlatacak bundan sonra 😄 Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşarken hissedemediklerimizi, biterken yoğun olarak hissediyoruz. Dünyada geçirilen zaman arttıkça geçmişe dönük özlemler de oluyor. Geçmiş acılar içeriyorsa hiç unutulmuyor sanırım, mübadiller de bunun en güzel örneği günümüzde. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  6. Çok güzel bir paylaşım olmuş, emeğinize sağlık. İki şarkı da dokunuyor insanın yüreğine.

    YanıtlaSil
  7. Sevgili dostum Beyaz Yakalı ( Mühendis Bey ) Girit Türküsü aldı götürdü beni diyebilirim. Ne güzel özetlemişsin; "Kolay mı memleketinden sürülmek, kolay mı dilini bilmediğin topraklarda yabancı olmak. Kolay mı yeniden var olabilme savaşını vermek." Yüreğine sağlık...
    Toprak çekiyor sanırım, yazını okurken şimdi dostum beni etiketlemiştir dedim ve yazının sonunda yanılmadığımı gördüm:) Varol güzel yürekli arkadaşım. Lakin beni bağışlar mısın bilemedim? Mim konusunda bir parça dertliyim. Yaşadığım tatsız bir olay yüzünden prensip olarak olarak mim'lere katılmıyorum. Senin yiğit Ege'li yüreğin beni bağışlar diye düşünüyorum.
    İşlerin rast gitsin diyor canım Ege'ye selamlarımı gönderiyorum.
    Kal sağlıcakla Mühendis Beyim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mübadillerin acılarını hissedebildiğinizi biliyorum Taner Bey. Aradan yıllar da geçse insanlar acıları ile yaşıyorlar ve gidiyorlar yarım kaldıkları yaşamdan. Mim konusunda tabii ki yapmayabilirsiniz, lafı bile olmaz. Sizin gerekçenizin olumsuz bir davranışa karşı olması biraz üzücü, insanoğlu olarak çok kolay kırıyoruz karşımızdaki maalesef. Ege' den size sıcak selamlar..

      Sil
  8. Girit türküsünü kafam dingingen güzelce dinleyeceğim. Çok hoş bir türkü ve anlamlı da. Anlamlı olan türküleri ve şarkıları hep sevmişimdir. Arkadaş şarkısı da her lise öğrencisi için anlamlı olsa gerek. Ya da anlamşandırmak isteyen bu şarkıyı bilen her lise öğrencisi için ayrı bir yere sahiptir, diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim sakin dinlediğinizde daha çok hissedeceksiniz. Arkadaş şarkısı özellikle bir dönem için çok anlamlı ve etkileyici simge bir şarkıydı. Teşekkürler..

      Sil
  9. melike demirağ, annem de çok sever. dönemi güzel temsil ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir dönemi yaşamış, hissetmiş her birey için Melike Demirağ ve Arkadaş özeldir. Annenize saygılar, selamlar. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. Arkadaş şarkısına ben de bayılırım... Çok ayrı bir yeri olmuştur hep hayatımda...
    Ne güzel bir mim olmuş, müzikli müzikli ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevmemek mümkün değil. Sen de yapsana mimi, keyifle dinleyelim senin seçtiğin şarkıları.

      Sil
    2. en kısa zamanda o zaman ;)

      Sil
  11. Blogunuzu çok sevdim.Takibe aldım.Ben blog dünyasında yeniyim beni de ziyaret ederseniz sevinirim.Teşekkürler seviliyorsun :)

    YanıtlaSil
  12. Girit türküsünü zaman zaman ben de dinliyorum, çok güzel ve üzücü. Liseden geriye çok arkadaşım kalmadı ama kalanların sağlam olduğunu düşünüyorum ben de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanın içine işleyen bir türkü. Arkadaşlıklar zaman içerisinde paylaşacak ortak anların azalmasıyla değişime uğruyor. Teşekkürler..

      Sil
  13. Girit türküsü cidden kalbimi kırdı şimdi dinleyice.. İyi ki şarkılar var. Emeğinize sağlık. Güzel bir mi olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şarkılar, türküler duygu halimizi ne kadar güzel yansıtıyorlar. Güzel yorumunuz için çok teşekkürler..

      Sil
  14. Arkadaş şarkısında her birimizin anıları var ,beni eskilere götürdünüz:)
    Girit Türküsü ne kadar da naif ve duyarlı..
    Güzel bir mim hazırlamışsınız..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzeldir eskileri hatırlamak. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  15. Ah şu ikinci şarkı yok mu ? Çokzel!

    YanıtlaSil
  16. arkadaş ne güzel şarkı evet eski bir filmi de var izledim o da güzeeel :) ikinci şarkı için saol :) ne güzel şeyler hatırlatmış sanaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi de şarkıyla birleşince ayrı bir lezzet bırakıyor. Hatırlamak iyi geldi, sevdim bu mimi. Çok teşekkürler...

      Sil
  17. Ne güzel bur mim olmuş . Bazı şarkıların bende de anlamı büyüktür. Bazen bir anı bazen de bir insanı hatırlatır ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, şarkıların hayatımızın anlamlarına değer katıyorlar.

      Sil
  18. Herkesi etkileyen bir müzik var anlaşılan. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  19. Ne dediğini anlamasam da Girit Türküsü beni de etkiledi. O duygu yoğunluğu bize de geçti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkçe versiyonu da Fırtına olarak Özgür Çevik tarafından seslendirildi bu ağıtın. Çok duygu yoğun bit türkü. Teşekkürler..

      Sil
  20. Arkadaş şarkısını ne çok dinlerdik gençken 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hala genciz diyerek, ki gerçekten henüz kaç yaşındayız ki, hepimize hitap eden şarkıydı her zaman.

      Sil
  21. mim okumayı hep severim ama bunu ayrı bir sevdim :) kalemine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mimleri ben de çok seviyorum.Birbirimizi tanımamıza imkan tanıyor. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  22. çok güzel benim de sevdiğim şarkılar

    YanıtlaSil
  23. Girit Türküsü'nün hikayesi ne kadar dokunaklı. Lise arkadaşlıkları için söylediklerinize katılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, beni de çok etkiliyor. Türkçesini Özgür Çevik seslendiriyor, Fırtına. Ancak aynı duyguyu yakalayamıyorsunuz. Teşekkürler..

      Sil
  24. merhaba
    beni de liseye götürdü arkadaş şarkısı, ikinci şarkıyı ise ilk kez duyuyorum çok güzelmiş, biz de mübadele çocuklarının torunları olarak kalbimize değmemesi mümkün değil. Ben de bir mim mi yapsam bu akşam dedim bu 2019 dan o kadar yoruldum ki erkenden 2020 ye diktim gözümü. siz neler bekliyorsunuz 2020 den

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortak acılar ortak paydada buluşturuyor hepimizi, duygulanmamak mümkün değil eğer ki büyüklerden dinlediyseniz acıların öykülerini. Bekleriz siz de yapın bir mim biz de keyifle okuyalım. Her yeni başlangıç yeni umutları, beklentileri beraberinde getiriyor. Aslında 2019' dan farklı bir beklentim de yok gelecek yıldan. Diyorum ki sağlıktan sonra isteğim, karşıma pozitif insanlar çıkarsın yeni yıl. Teşekkürler..

      Sil
  25. Yaa bu güzel mimlerden hiç haberim olmuyo :)) çok keyifle dinledim..Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak üzüldüm şimdi mimlemediğime, şimdi mimlesem olmaz mı? :)) Teşekkürler..

      Sil
  26. Girit türküsünü çok sevdim. Arkadaş a diyecek sözüm yok ama açıklamaları okumak daha güzeldi kısacası severek okudum ve dinledim. Teşekkürler (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim, küçük bir farklılık yarattıysam anınıza ne mutlu bana :))

      Sil
  27. Seçimleriniz harika. Anlatımlarınızla daha da güzelleşmiş şarkılar. Yüreğinize sağlık 👍🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim bu güzel yorum için. Seçimleri beğenmenize sevindim.

      Sil
  28. Bildiğim kadarıyla Girit'e dayanan bir aile bağım yok. Ama çocukluğumdan beri garip bir hisle hep yakın hissederim nedense ;) Çok güzel seçimler, biri arkadaşlığa diğeriyse köklere selam yollamış adeta.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz ve Girit kültürüne duyduğunuz yakınlık beni mutlu etti. Teşekkürler..

      Sil
  29. 3 yıl olmuştur mim yazısı yazmayalı :) Arkadaş şarkısı beni her daim duygulandırır. Fırtına'yı ilk kez "Yabancı Damat" dizisinde duymuştum Özgür Çevik çok güzel söylemişti bir de Youtube'da isimsiz bir sesten dinleyip sevmiştim. Kim söylüyor bilmiyorum ama 12 yıl önce yüklenmiş video yükleyen kanalın adı da "Melekler Şehri". Bir de Buzuki Orhan'ın notalara döktüğü versiyon var ki o da ayrı güzeldir. Çenem açıldı sevdiğim şarkıları görünce :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz ve katkınız için çok teşekkür ederim. Valla benim şikayetim yok, keşke daha çok yazsaydınız :)). Duygulu bir ağıt, dinlmesi çok keyifli.

      Sil
  30. Ne kadar popülerdi gerçekten Arkadaş şarkısı.Geçmişse gittim bir an...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hala dinlemekten büyük keyif alırım, güzel günlerdi. Teşekkürler..

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar