MİM- ESKİ RAMAZANLAR

Sevgili blogger arkadaşım İstiridye Avcısı çok güzel bir mim hazırlamış ve beni de bu mimi yapmaya davet etmiş. Kendisine çok teşekkür ederk, bu güzel soruları yanıtlamak istiyorum.

1) Ramazanı bir hediye paketine benzetirsek. Sizin için nasıl bir paket olurdu ? İçinde sizin için neler olurdu ? 

Babamın el emeği ile yaptığı mis gibi kokan ramazan pidesi olurdu, annemin emeği ekmek dolması olurdu, alt katta oturan komşu teyzenin sahurda hepimize yaptığı pişi olurdu. Atılan top sesiyle açılan iftar olurdu. Kalabalık aile sofraları olurdu, birlik olurdu, neşe olurdu. 




Karagöz ile Hacivat olurdu, Orta oyunu olurdu, Erol Günaydın olurdu, Nurhan Damcıoğlu olurdu, Ahmet Özhan olurdu, Nejat ve Necla Uygur olurdu, ramazan davulu olurdu, maniler olurdu. İftar öncesi İnanç Dünyası programı olurdu.




Şerbet oluırdu anamın yaptığı, erikten.  Bayrama hazırlık olurdu. Her mahallede hayır için dökülen lokma olurdu, teravih namazlarının çoşkusu olurdu. Tulumba tatlısı olurdu.



En çok da sevgi olurdu. Aile sevgisi, komşu sevgisi, Allah sevgisi.

2) Ramazan ile ilgili hatırladığınız en net anınız hangisidir ? Size kazandırdığı hislerle birlikte anlatır mısınız ?

Ramazanlar yaza denk gelirse, okul olmadığı için abimle fırında sözüm ona çalışırdık. Çalışmak derken öyle ağır bir iş falan değil, pidelerin sarılacağı kağıtları keser hazırlardık. Pideleri tezgaha dizerdik. Evin pideleri hazır olunca eve pideleri götürürdük. 1986 dünya kupası ramazana denk gelmişti. Ben futbol hastasıyım maç var, eve gitmek istiyorum ama babama söyleyemiyorum, korkuyorum. Rahmetli babam oğlunu tanımaz mı anlıyor tabii, maç saati yaklaşınca elime pide verir hadi artık sen eve git bugün yeter derdi. Bilirdim ki söylemesem de babam anlar. Şimdi de anlıyorum ki oğlum söylemese de ben anlıyorum yaşadıklarını.


3) Çocukluğunuzdaki Ramazan ve şimdiki yaşadığınız Ramazan arasındaki en belirgin farklar sizce  nelerdir ?

Aileler daha çok bir araya gelirdi, birlikte neşeli iftar sofraları kurulurdu. Bol kahkahalı, bol sohbetli akşamlar yaşanırdı. Ramazan ayının diğer aylardan farklı bir ay olduğu hissedilirdi. Şimdilerde bir önceki aydan bir farkı yok, ramazan ayının ruhu hissedilmiyor artık sanırım. Alışverişlerde hissedilir bir hareketlenme olurdu, bir bereket gelirdi sofralara, alım gücünün düşmesinin etkisiyle bu çarşı bereketi görülmüyor. Valla ben davulcu da duymuyorum eskiden manilerle birlikte daha hissedilirdi, şimdi bahşiş için geldiklerinde davulcuyu görüyorum.




Bu mimi yapmayan herkes yapabilir. Ancak adet olduğu üzere bir kaç arkadaşımı mimlemek istiyorum. Yaparlarsa keyifle okuruz.










Yorumlar

  1. Ne kadar güzel yazmışsınız içten samimi sıcacık bir yazı olmuş 😊 yüreğinize sağlık sevgiler.. Hayırlı Ramazanlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim bu güzel yorumunuz için. Hayırlı ramazanlar..

      Sil
  2. Dünya kupasının olduğu seneyi dün gibi hatırlıyorum :)iftar öncesi vakit nasıl geçiyor anlamazdım :)

    Teşekkür ederim mim için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzeldi o günler, güzel yaşadık geçmişi. İnşallah çocuklarımız da ilerde kendileri için aynı düşüncelere sahip olurlar. Ben teşekkür ederim.

      Sil
  3. Çok teşekkür ederim.
    Her bir satırında duygularım şaha kalktı. Aynı dönemlerden geçtik. Şimdilerde o samimiyet o ruh yok.
    Ben daha önce yapmıştım mimi. Ama oldun yine de çok mutlu oldum
    http://tigrisdriver.blogspot.com/2019/05/istiridyeden-eski-ramazanlar-mimi.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin yazdığını da keyifle okudum. Ortak paydalarımız daha fazla, toplumsal uyaranlarımız daha azdı. Küçük şeylerle mutlu olabiliyor, birlikte sevinebiliyorduk.

      Sil
  4. Bu mimle ilgili tüm okuduklarım harika çocukluk anıları ile anılan ramazanlar.Sizinki de öyle olmuş,o günlere götürdünüz bizi. Umarım şimdiki nesillerde de çocuklar ilerde anlatılacak güzel anılar biriktiriyordur.Hem ramazan hem hayatla ilgili.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında anmak istediğimiz ve özlemimiz çocukluğumuza dair. Eminim onlar da çocukluklarını anacaklardır ilerde. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Allah rahmet eylesin babacığınızı. Halden anlayan ana babalar :)
    Eski ramazanları geri getirmek bizlerin elinde ama öyle bir koşturmacaya kaptırıyoruz ki kendimizi...vakit yok diye söylenip duruyoruz. Kapı komşularımızı iftara davet etmek öyle kolayki aslında, hatta aynı şehirdeysek aile bireylerini...istenirse yaratılabilir aslında ama hep bir koşturmaca. Akşamı zor etme ve ancak çekirdek aile ile geçebilen anlar.
    Hayırlı ramazanlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, ışıklar içinde uyusunlar tüm yitirdiklerimiz. Durum biraz ekonomik, biraz da ilgisizlik olsa gerek. Zaman değiştikçe öncelikler farklılaşıyor tabii ki. Teşekkürler..

      Sil
  6. Eski Ramazanları herkes özlüyor. Keşke geri gidebilsek. Güzel mimdi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, öyle bir imkan olsa kısa bir süreye bile razıyım.

      Sil
  7. Keyifle okudum, nice güzel ramazanlar yaşayın inşallah güzel ailenizle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin hepimizin güzel ramazan günleri olsun inşallah. Teşekkürler..

      Sil
  8. Eski ramazanları bende özlüyorum, daha bir dışa dönüktük, daha kalabalık, şimdilerde tenhayız o eski coşkusu da yok, malesef, herkes kendi kendine, neyse ki güzel anılarımız var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha çok bir arada idik. Şimdi kendimize bile yetemiyoruz ne yazıkki. Anılarımızı yaşatmalıyız, anlatmalıyız.

      Sil
  9. Eskiyi özlüyorsak, geri getirmek elimizde değil mi? En yakınlarımızdan başlayalım, iftara misafir davet edelim mesela :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O mesele değil de giden yılları nasıl geri getirebiliriz, ya giden yakınlarımızı. Aslında özlem yaşanmışlıklara ve kaybettiklerimize dair. Elbette iftar sofraları kuruluyor şu anda. Onlar çocuklarımızın anıları olacak. Teşekkürler..

      Sil
  10. Çok içtenlikle hazırlanmış bir mim yazısı. Emeğinize sağlık. Hayırlı ramazanlar dilerim 👍😊🤚

    YanıtlaSil
  11. çok güzel bir mim olmuş. Eski Ramazanları çok özledik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, özlüyoruz gerçekten..

      Sil
  12. Çok güzel bir mim olmuş. Kaleminize kuvvet.
    Alım gücünün düşmesi ciddi anlamda hissediliyor diye düşünüyorum. İftar sofralarında aile çevrelerinin bir araya gelmesinin yerini arkadaş çevrelerinin bir araya gelmesi aldı sanki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Alım gücü etkenlerden biri kesinlikle, bir de önceliklendirme sorunumuz var. Aileler belirli bir yaştan sonra önceliklerini kaybediyorlar maalesef.

      Sil
  13. Yine güzel bir mim güzel bir yazı :) Ben de özlüyorum çocukluğumun ramazanlarını.. Hala şükür ki etrafımda ramazan ruhunu yaşayabildiğim birlikte iftar yapabildiğim insanlar var.
    Mermaid'den çokca sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, Allah yakınımızdaki dostlukları daim kılsın.

      Sil
  14. o eski kokular
    eski Ramazanlar unutulmaz
    en çok da çocukluğa özlem sanki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle geçmişe özlem aslında. Teşekkürler..

      Sil
  15. Hayırlı ramazanlar . Beyaz yakalı merhaba Bloğum yenidir destek olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı ramazanlar, hoş geldin blog dünyasına..

      Sil
  16. Ramazan pidesi çok severim, bu yıl almayacağım küçük pide Ankara'da 2.5 lira olmuş. Ekmek 1.25 ekmek alırım. Rahmetli babanız çok tatlıymış, halden anlıyormuş:) mekanı Cennet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok severim, İzmir' de de fiyat aynı. Işıklar içinde uyusun, çok teşekkür ederim. Hayırlı ramazanlar..

      Sil
  17. 80'li yıllara dönmüş oldum yazınızı okurken. Ben de 80'lerde çocukluğumu yaşadım. Dünya kupasını falan hatırlamıyorum ama sanırım o maçlarda Maradona oynuyordu. Ve çok etkili bir oyuncuydu sanırım. Spikerin maçta sürekli Maradona adını söylemesini hatırlar gibi oldum. Tabi bu arada maçtan hiç anlamam. Siz anlatınca çağrıştı anılardan bunlar. :) Ekmek dolması ne ilginç ve güzel bir yiyecekmiş. Hiç duymamıştım. Emeğinize sağlık. Çok güzel anlatmışsınız eski günleri. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzeldi 80 yıllar, evet Maradona dünya kupasına imza atmış, kupayı da Arjantin almıştı. Ekmek dolması için ramazanda özel ekmek yapılır, üstü hamırdan kapaklıdır, kapak açılır içi boşlatılıp özel harç ile doldurulur ve buharda benmari usulü pişirilir. Ben çok teşekkür ederim.

      Sil
  18. Karagöz ve Hacivat'ı hiç birimiz unutmamışız,o dikkatimi çekti.Görsellerle ne güzel olmuş yazı.Babanıza da kocaman sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unutulur mu hiç, neşemizdi. Çok teşekkür ederim, sevgiler..

      Sil
  19. Cok keyifli bir yazi olmuş harikaaaa👏👏👏👏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyifli bulmanıza sevindim, çok teşekkürler..

      Sil
  20. çocukken gece davulcu gelince korkardım anım o heralde :) çok güzel cevaplar olmuş kalemine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, hepimizin ramazan ile ilgili anıları vardır o yıllardan gelen :))

      Sil
  21. Babanızın anlayıp da anlamazdan gelerek istediğinizi yapması ne büyük incelikmiş. Ramazan benim için de mis gibi pide kokusu ve paylaşmak demek. Hayırlı ramazanlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah babalar, anneler, yerlerini hiç kimse tutamaz. Hayırlı ramazanlar..

      Sil
  22. Yanıtlarınızın hepsi içten, sanki 90'lara geri dönüş gibi hissettirdi. Mim'leri okumak ayrı keyifli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim, ben de mimleri çok seviyorum.

      Sil
  23. Çocukluğumuzda ramazanların da pidelerin de iftarların da tadı , bereketi bambaşkaydı şimdiki çocuklar da muhtemelen ileride bugünlere bakıldığında aynını söyleyecek. Mesele galiba kalp temizliği ve kafa rahatlığı gibi kavramların insanlar büyüdükçe zorlu bir hal alması. Bu yazıyı yazana da okuyanlara ve yorum bırakanlara da hayırlı ramazanlar. Dualarınız kabul olsun ve sofralarınız bereketli arada kendim için de dua isterim hiç yoksa iftar vakti bir "gönlüne göre olsun" derseniz benden mutlusu olmaz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiki çocukların da gelecekteki anıları şu anda yaşadıkları olacaktır. Hepimizin özlem duyduğu geçmiş günlerimiz aslında. Allah sofranızdan bereketi, ömrünüzde huzuru eksik etmesin. Allah her şeyi gönlünüze göre versin. Çok teşekkür ederim, sevgilerle...

      Sil
  24. Keyifle okudum yazınızı. Hayırlı ramazanlar olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyif almanıza çok sevindim. Hayırlı ramazanlar..

      Sil
  25. Jenerasyon gereği yazdığınız hiç bir şeyi yaşamamış olmanın hüznü sardı içimi, güzel bir paylaşım olmuş :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz de ileride şu anda yaşadıklarınızı özlemle anacaksınız, teşekkürler..

      Sil
  26. Çocuklukta sevdiğimiz şeylere özlem hiç bitmiyor degil mi? O günlerin tadini hiçbirşeyde bulamiyor insan yillar geçtikçe 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitmiyor valla, bitmesin de. Yıllar çabuk akıp gidiyor.

      Sil
  27. Aileler (geniş aile) bahsettiğiniz gibi bir araya gelemiyor, neşeli tuzu baharatı olamıyor sofraların. Dostlarla bol sohbetli akşamlar yaşanmıyor. Ramazanın ruhu tutanda da, tutmayanda da, tutamayanda da yok, evlerde yok, sokakta yok, piyasaya düşürülmüş, marketlerde ürün etiketlerinde, tv de her yıl tekrarlanan saçma soru ve cevaplarda görünür olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru, maalesef eski geniş aile iftar sofraları kalmadı. Bunun bir çok nedeni var, özet olarak günümüzün gerçeği. Özellikle büyük şehirlerde insanlar çekirdek aile yapısına geçiş yaptılar. Yeni yapıda çalışan aileler çoğunlukta. Bu yılların ramazanları da böyle yaşnıyor, neyse ki hala pidemiz eskisi gibi lezzetli olmasa da varlığını koruyor :)) Yorum ve katkınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
  28. Ramazanla birlikte gelen bu mimi çok sevdim ve okuduğum cevaplar yüzümde güzel bir tebessüm yarattı. cevaplarınız çok güzel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, güzel yorumunuz beni mutlu etti.

      Sil
  29. Son soruda herkes aynı dertten muzdarip sanırım. Çok güze yazmışsınız. Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  30. ramazan geçti gerçi ama yine de yaziim..ramazan pidelerii nii bizde sevyoz ama şu sıralaa çok pahalııydı üstelik tadı da yoktu bu pideleiin eskisi gibi yapmıyolaa maalsef..güzel ve samimimi bir mim omuş,emeğinizee saglik..😊

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar