Gülümser Gelinin Umudu

Bu akşam ne pişirsek diye düşünürken çok sıkıntılıydı Cemile nine. Evde pişirecek erzak kalmamıştı neredeyse. Üstelik oğlunun emaneti Gülümser gelinin karnı burnundaydı. Yeterince beslenememişti gebelik günlerinde kınalı yapıncak. Yan köyün kızıydı güzel gelini, oğlu Hüseyin bir gün koşa koşa gelmişti annesine sevdiceğini anlatmaya. Patates, soğan üreterek geçimlerini sağlıyorlardı, savaş bellerini bükmüştü. Bir an oğluna baktı Cemile nine, kıyamadı yavrusuna. Eli kulağındaydı cepheye çağrılmasının, çok zamanımız kalmadı diye düşündü Cemile nine gözlerinde yaş, haber göndermeden önce diğer köye.

Savaş yılları insanları her zamankinden fazla yaklaştırmıştı birbirlerine. Yokluğun ve acının dostluklarıydı ilişkiler. Yarının endişeleri ortak yazgıydı tüm ülkede. Gülümser' in babası cephedeydi, bir kardeşi vardı , Ali. Yaşı daha küçüktü cephe için. Ailenin reisi olma görevini küçük yaşta üstlenmişti. Aynı günlerde haber gelmişti cepheden tüm acısıyla, artık babası yoktu. Kızkardeşinin gözyaşlarına katlanamamıştı gelen acı haberle. Buyursunlar, gelsinler dedi Cemile ninenin elçisine. Demeden önce de kızkardeşine sormuştu, yüzünü saklamasından anlamıştı kız kardeşinin de gönlü vardı bu yağız delikanlıda. 

Zaman kaybedecek zaman değildi, hızlandırıldı tüm gelenekler ve yuvaları kuruldu Hüseyin ile Gülümser'in. Tedirgin bir mutluluktu yaşadıkları. Beklenen çok da uzun sürmeden gelen haberdi. Henüz üç ay olmuştu evleneli, Hüseyin cepheye giderken. Yunanlılar işgale gelmişti memleketi İzmir'e. Vatan onu çağırıyordu. Arkasına baka baka ayrılmıştı yeni gebe eşine. Umutlarıydı geleceğe dair, doğacak yavrucak. Günler habersiz geçiyordu, endişeli. Umut büyüyordu annesinin karnında. Ekimin esintili ilk günleri kışın habercisiydi, bir kaç zamandır cepheden gelen haberler zafere dairdi. Artık savaş bitmiş geri dönüyordu cephedeki sağ kalan yiğitler. Tarlada kalan ürün kendi karınlarını zor doyuruyordu, tüm köy paylaşıyordu elde avuçta kalanları. Her akşam köy girişine giderdi ağır adımlarla Gülümser, sevdiceğinin yolunu gözlerdi. 

Yine bir gün uzaktan tanımıştı Hüseyin'i. Yanında bir arkadaşıyla çok yavaş yol alıyordu Hüseyin. Tek bacağıyla daha hızlı yürümek istiyordu, ancak koltuk değneğine çok da alışamamıştı henüz. Bir ay kadar hastanedeydi. Çok şükür ki yaşıyordu, ayağının birini kaybetse de. Düşmanın kurşunu onu hayattan koparamamıştı. Onu hayata bağlayan Gülümser' i vardı, doğacak yavrusu vardı. Yüreği hızlı hızlı atıyordu o an, birtanesini görmüştü köyün girişinde.  Sarıldıklarında birbirlerine umudun yeşermesini yaşıyorlardı doya doya. Ülkemizi kurtardık, vermedik vatanımızı diyordu eşine sarılırken. Kötü günler geride kalmış, umut dolu mutlu yarınlar bekliyordu onları.





Güzel günler akıyordu, doğum yaklaşıyordu. Ekimin sonu gelmiş, hava soğumaya başlamıştı. O sabah uyandığında sancılanmıştı, tarladaki eşine haber verdiler.  Ebe anayı almaya gittiğinde duymuştu Hüseyin, Mustafe Kemal ve arkadaşlarının yarın Cumhuriyeti ilan edeceklerini. Allah' ım şükürler olsun sana diyerek yetiştirmişti Fatma ebeyi köye. İlk ağlaması duyulmuştu oğlunun evlerinin içinde. Hem Gülümser hem bebek sağlıklıydı. İsmi ne olacak diye sorduklarında babalarımın ismi olacak dedi meraklı gözler ona çevriliyken. Babasının ismi Mustafa idi, babalarım derken Mustafa Kemal'den de bahsediyordu. Mustafa Kemal koymuştu oğlunun ismini, en değer verdiği iki büyüğüne ömür boyu seslenmek için. 

Cumhuriyetin ilk çocuklarındandı Mustafa Kemal dede. Yaşam on altı yıl önce  karşılaştırdı bizi. Ben baba adayı idim, o ise 80 lere yaklaşmıştı. Bir sabah parkta aynı bankta otururken bulduk birbirimizi. Sonra benim kahve teklifimi geri çevirmedi tüm nezaketiyle. Uzun uzun sohbet ettik , kırk yılın hatırı ile. Anlattı, o anlattıkça benim umudum yeşerdi. Günlerden 28 ekimdi, doğum günüydü, pasta yedik birlikte. Yarın Cumhuriyet ilan edilecek dedi, buluşalım törene gidelim diye sözleştik. Sonraki yıllarda üç törene daha birlikte katıldık, ikisine gelemedi hasta olduğu için. Üçüncüsünü de göremedi Mustafa Kemal dede. Dedem sen rahat uyu, hep kutlanacak bayramımız bu topraklarda.





Mustafa Kemal dede, biz bugün yine Cumhuriyeti ilan ettik, sen yine yoktun bu yıl. Huzur içinde uyu, umudumuz var geleceğe dair. Tıpkı o cafedeki gibi kahve içiyorum, seni düşünerek Gülümser ile Hüseyin'in umudu Mustafa Kemal dedem.

Yorumlar

  1. Bir solukta okudum, eline sağlık, ne kadar güzeldi, mekanı cennet olsun hem Mustafa Kemal dedenin, hem Atatürk'ümüzün. Cumhuriyet bayramın kutlu olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Güzel yorumunuz ve beğenmenize çok mutlu oldum.

      Sil
  2. Güzel bir yazı teşekkür ederiz. Nice Mustafa Kemaller yetişsin bu dünyada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Ebeveyn olarak bizlere Mustafa Kemal ideallerini yaşayan, yaşatan çocuklar yetiştirmek görevi düşer.

      Sil
  3. Çok güzel yazmışsınız, ne mutlu size böyle kıymetli bir insanla tanışma konuşma fırsatınız olmuş, Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun, nice 95lere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.

      Sil
  4. Ne kadar güzel anlatmışsın Beyaz Yakalı... eminim her buluşmanızda daha farklı hikayeler de dinlemişsindir Cumhuriyete ve Atatürk'e ait.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel hikayeler, güzel geçmiş, en güzeli de gelecek nesil olacak. Teşekkürler..

      Sil
  5. Bizlerle bu hikayeyi paylaştığınız için öncelikle teşekkür ederim. Bizler olduğumuz sürece Cumhuriyet bayramları kutlanmaya devam edecektir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sizin güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  6. Okuduğunuz bir romanı yadınız sandım başlarda, sonra daha bir duygulandım. Allah rahmet eylesin cümlesini. Biz ve yetiştirdiğimiz çocuklarımız oldukça yaşayacak Cumhuriyet :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, hislerimi geçirebildiysem ne mutlu bana.

      Sil
  7. Çok güzeldi. Vatan uğruna savaşan herkesin ruhu şad olsun. Bayramımız kutlu olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurlar içinde yatsınlar. Sizin de bayramınız kutlu olsun.

      Sil
  8. İnanılmaz etkileyici bir hikaye..Başta hikayemi kurgu mu diye düşünürken sonda o muhteşem kapanış...Yaşasın Cumhuriyet...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz beni çok mutlu etti, beğendiğinize çok sevindim. Yaşasın Cumhuriyet.

      Sil
  9. Nasıl anlamlı, güzel bir hikaye...
    Işıklar içinde uyusun ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene çok sevindim, hissettirebildiysem ne mutlu bana. Teşekkürler..

      Sil
  10. Ne kadar güzel yazmışsınız, kalbime dokundu resmen... Nurlarda uyusun Mustafa Kemal dede..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hissettirebildiğime çok mutlu oldum, amin inşallah.

      Sil
  11. Çok etkilendim.Ne kadar güzel hikayelendirmişsiniz. Mustafa Kemal dedeye Allah rahmet eylesin. O zamanlar milli birlik ruhu vardı.Yine olmasını temenni
    eder,29 Ekim Cumhuriyet Bayramınızı kutlarım. Elinize sağlık. Selamlarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorumu okumak beni çok mutlu etti. Milli birlik ruhunu tekrar teşkil etmeden bağımsız Türkiye vurgusu sözden öteye geçmez. Birbirimizi sevmeye, kucaklamaya ihtiyacımız var. Farklılıklarımız ayrıştırıcı değil, birleştirici unsurumuz olmalı. Teşekkürler..

      Sil
  12. Kaleminize sağlık! Ve bayramımız kutlu olsun!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, bayramlarımız ve değerlerimiz yaşamalı.

      Sil
  13. Çok önemli ve duygulandırıcı bir hikaye..Emeğinize sağlık..Cumhuriyet bayramınız kutlu olsun..✔😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, beğendiğinize sevindim. Bayramımız kutlu olsun.

      Sil
  14. İçten ve derin bir hikaye olmuş....

    YanıtlaSil
  15. Tesekkurler
    www.tamirediyorum.net

    YanıtlaSil
  16. Elinize sağlık, çok derin anlamı olan bir hikaye. Bilhassa Çocuklara okumalı.
    Selamlarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil
  17. Güzel bir yazı kaleme alınmıs okurken şanslı oldugumuza kanaat getirdim
    ve size teşekkür etme gereği hissettim çünkü yaşadigimİz günün ne zorluklarla bizlere kazandirildigini hisettirdinz Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim bu güzel yorumunuz için.

      Sil
  18. Güzel bir konu kaleme alınıp akıcı bir dille anlatilmis tebrikler ☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, beğendiğinize mutlu oldum.

      Sil
  19. Mustafa Kemal Dedemize Rabbim rahmetiyle muamele eylesin. Vatanımızı, milletimizi korusun ilelebet...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin, ilelebet var olacak vatanımız. Türk milleti devlet geleneği olan bir millettir.

      Sil
  20. Çok etkilendim Mustafa Kemal dedenin hikayesinden... Huzur içinde yatsın...

    YanıtlaSil
  21. Ne güzel bir yaziydi, huzur icinde yatsin.

    YanıtlaSil
  22. Hayranlıkla okudum, kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel, mutlu eden yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  23. İşgal yılları ve kurtuluş canlandı gözümde. Çocukluğumda benzer bir dede vardı köyümüzde. her sene bir kaç gün okula gelir Atatürk ve kurtuluş savaşını anlatırdı. masal gibi gelirdi o zamanlar anlattıkları ama onunla birlikte yaşardık anlatılanları. Anılarım canlandı birden. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gazilerimiz, dedelerimiz . Her geçen gün sayıları azalıyor, onlara saygıda kusur etmemeliyiz. Hepimizin güzel anıları vardır dedelerimizle. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  24. Ne güzel böyle biriyle karşılaşmak.Sonra da onun hikayesini duymak.Işıklarda olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin inşallah, ne güzel hikayeler vardır çevremizde.

      Sil
  25. Ne kadar güzel bir yazı olmuş bu. Çok etkilendim bu hikayeden. Emeğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben beğenmenize çok sevindim. Çok teşekkür ederim bu güzel yorum için.

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar