Çöp Olmayan Atıklar

Hafta sonlarının kaçınılmaz aktivitesidir alışveriş yapmak. Her hafta sonu pazara çıkmak bir çok kişinin olduğu gibi benim de çocukluğumun hatırda kalan eylemlerindendir. Doğup büyüdüğüm ve hala yaşadığım ilçemde pazar, pazar günü kurulur. Pazar deyince benim aklıma hemen yemyeşil bir  pazar arabası ya da fileler gelir. Malum bölge Ege, aile de Giritli olunca aldıklarının renk tonunun yeşil olmasından doğal ne olur. Aradan geçen yıllar içinde pazarın yerini marketler aldı benim yaşamımda. Yaz hava sıcak, pazara gitmek zor geliyor açıkçası, üstüne üstlük kalabalık oluyor. Kışın biraz da balık bahanesi ile pazar nostaljisi yaşasam da dediğim gibi alışverişte ağırlık market. Hatta eskiden yaptığım toplu alışverişler yerini iş dönüşü günlük ihtiyaç alışverişine bıraktı. Aslında bu tarz alışveriş daha mantıklı. Hem taze ürün buluyorsunuz, hem de ihtiyaç kadar alıyorsunuz. Eskilerin evin bereketi oluyor sözü biraz önemini kaybetti sanırım, artık yeni sözümüz ihtiyacın kadar al ve tüket. Tabii ki bu arada pazarın avantajlarını kaybediyorsunuz. Hem çeşit hem de fiyat avantajı kaçırdığınız. Ben derim ki zamanınız varsa en azından haftasonları pazarın güzelliklerinden faydalanın, ama tüketeceğiniz kadar almak prensibinden taviz vermeden. Hafta içleri de o akşam için ihtiyacınız olanı alın marketten. Alışveriş tercihiniz ne olursa olsun, taşıma seçeneğiniz poşet torbalar olmasın, bez çantalar edinelim ve alışverişe bu çantalar ile gidelim.

Biraz önce markette kasa sırasını beklerken gençten bir kızımız bez çanta ile gelmiş markete, eşyalarını dolduruyordu. Çok sevindim ve o anda yanımda çanta olmadığı için çok utandım. Kimden mi utandım, oğlumdan. Geleceği onlara miras bırakacağız. Doğayı hızla tahrip ediyoruz, bu konuda daha duyarlı olmaya ihtiyacımız var, hem de çok geç olmadan. Birileri sizi kasada poşet istiyor musunuz diye uyarınca, aman bir kaç kuruş istiyorum tabii demeyin, bir an düşünün ödediğiniz o bir kaç kuruş ile neye zarar veriyorsunuz. Aslında bu uyarı dikkat et, zarar veriyorsun uyarısıdır.




Evimizde tüketim sonucu çöp üretiyoruz, yani aslında bireyler olarak sadece tüketici değil doğal olarak üreticiyiz aynı zamanda. Maalesef toplum olarak bu konuda da karnemiz çok parlak değil açık söylemek gerekirse. Çocuklarımızın karnesine özendiğimizin çok daha az oranında kendi atık karnemize özensek, ülke ekonomisine ve geleceğe kazandıracaklarımız takdirden çok öte olacaktır. Biliyor musunuz evimizde sadece çöpümüzü ayrıştırsak cari açığımızın onda birini ödeyeceğimizi. Almanya' nın çöp ayrıştırmada birinci olduğu ülkeler liginde bizim küme düşme hattında olduğumuzu biliyor musunuz? 





Aslında yapacaklarımız ne kadar kolay, hele kazancımızı düşünürsek niye hala yapmıyoruz diyebilirsiniz. Yapmayan varsa içimizde, ne olur başlayalım. Atığın cinsine göre renklendirilmiş bu kutular evinize estetik bir görüntü katacaktır, ancak yeriniz yoksa kendi depolama yöntemlerinizi belirleyebilirsiniz tabii ki. Biraz dikkat ve özen güzel bir geleceğin de temelini oluşturur. Tatil günleri hızla tükeniyor. Okulların açılmasına bir ay zaman kaldı bile. Okul zamanı, kağıt atığı artar. Kağıt atıklarımızı bir yerde toplayabiliriz. Her ne kadar evde yapılmışını tercih etsem de reçel kavanozları, bal kavanozları, şişeli içeçeceklerin boşalan şişeleri pekala cam atığı olarak ayrıştırılabilir. Plastik yoğurt kaplarımız, o sevmediğimiz poşetler gibi plastik atıklarımızı bir arada toplayabiliriz. Ayrıca sağlık açısından yemesek daha iyi de olsa zaman zaman yaptığımız kızartmaların arta kalan yağlarını lavaboya döküp sularımızı kirletmeyelim. Bu yağları toplayalım lütfen, bir çok belediye buna destek olup, aradığınızda almaya geliyorlar. Ayrıştırdığımız çöpleri koyacağımız belediyemiz tarafından belirlenmiş toplama noktaları yoksa bile çöpün yanına ayrı ayrı koyun. İnanın büyük oranda doğru yere ulaşacaktır. Pil atıklarınızı da ayrı bir alanda toplamaya özen gösterin lütfen. Çocuklarımıza iyi bir gelecek imkanı yaratmak için çalışır, çaba gösteririz hepimiz değil mi, gelecek yaşanabilir bir çevreden başlar.

Aşağıda Mehmet Onur' un Youtube' dan aldığım güzel bir atık videosu var. Sonuna kadar izlemenizi öneriririm. Bizi bir kere daha düşündürecektir. 





Kahvemi içerken temiz bir çevre hayal ediyorum, yeşillerin ortasında nasıl da keyifli olurdu bu yudumlar.


Resim Kaynak: Google Resimler
Video Kaynak:  Youtube

Yorumlar

  1. marketlerde her şey bir arada olması zaman kazandırıyor. bez torbalarla markete gitsem de özellikle market reyonunda naylon poşetlerden kaçamıyorum., ev hala poşet doluyor. bu konuya gerçekten eğilen insanlar var maalesef henüz onlar kadar iyi değilim. yazınız çok detaylı ve akıcı olmuş, elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef günümüzün tüketim dünyasında %100 geri dönüşüme katkı sağlayamıyoruz, ne kadar çok katkı verirsek geleceğimiz o kadar güzelleşir. Unutmayalım ki gelecek torunlarımızdan bize mirastır. Teşekkürler..

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar