Acının Resimleri

Uzun bir süredir izlemek istediğim Frida filmini izledim en sonunda. Film, ünlü Meksika' lı ressam Frida Kahlo' nun yaşamını ele alıyor. Frida' yı Salma Hayek gayet başarılı canlandırmış. Frida, yaşadığı acıları resmediyor sanat hayatı boyunca. Henüz mutluluğun resmi yapıldı mı tam bilemiyorum ama, Kahlo için pekala acının resimlerini yapmış,  diyebiliriz. 

Yaşam denilen bize tanınan, sonunu bilemediğimiz kısıtlı sürede, aksilikler gelmeye başladı mı ardı arkası kesilmiyor. Frida, çocuk felciyle tanıştığında henüz altı yaşında. Son yıllarda aşı önlemleri ile hastalığa yakalananların sayısı azalsa da, geriye dönüp baktığımda çevremde çocuk felci geçirmiş arkadaşlarım hep oldu. Henüz çocukken öğrendiğim en ciddi hastalık çocuk felci idi ve ne yazık ki çocukları etkiliyordu. Yaşamın en renkli, oyun zamanlarında vururdu sinsi hastalık, henüz yaşamın tüm karşıtlıklarıyla tanışmamış gencecik bedenleri. Frida da, bu hastalıktan o an için sadece bir bacağının incelmesi ile kurtuluyor. 




Baba figürü her çocuk için çok önemlidir. Ebeveyn kaybı her yaşta çok zordur, kolumuz kanadımız kırılır. Hayatın tüm zorluklarına karşı dayanağımız devrilmiştir, yitip gidenle. Gözümüzü açtığımız andan itibaren her ihtiyacımızda yanı başımızdadırlar, varlıklarına o kadar alışırız ki yoklukları derin yaralar açar. Frida için de özellikle babası yaşamında çok önemli destekçidir. Babasının hiç erkek evladı olmadığı için erkek gibi giyinir, babasına erkek evlat sahibi olma duygusunu yaşatmak için. Annesi ile sıklıkla çatışsa da ailesine çok düşkün Frida.




Meslek olarak seçimimiz ne olursa olsun, içimizdeki gizli aşklar önünde sonunda çıkıyor ortaya. Mühendis olmayı hep çok istedim, en sonunda da istediğim mesleğe sahip oldum. Ancak içimdeki yazma aşkını da hiç yok edemedim. Gazeteci olmak isterdim samimiyetle söylemem gerekirse. Frida da tıp dalında okumak istiyor ve tıp eğitimi almak için okula kayıt oluyor, ancak okulda sanat, edebiyat, felsefeye olan ilgisi gün yüzüne çıkıyor. Özellikle arkadaş çevresi hem sanat, hem siyasi görüşünü şekillendiriyor.

Aksiliklerin ardı ardına gelme alışkanlığı vardır. Bacağının ince yapısını örtmek için uzun elbiseler tercih eden Frida' yı bekleyen çok daha büyük bir sorun var, yetişmek için trenin arkasından koşarken. Hayatının tüm akışını etkileyecek büyük bir kaza yaşıyor Frida, son anda yetiştiği trende.  Bütün vücudunda kırıklar oluşuyor, ve omuriliği ciddi şekilde zedeleniyor. Yatağa mahkum oluyor, vücudunu kıpırdatamıyor adeta.




Frida, bu rahatsızlıkla savaştığı ve yatakta geçirmek zorunda olduğu günlerde çok sevdiği resme yakınlaşıyor. Annesi, kızının kendi bedenine bakmaktan vazgeçmemesi için Frida' nın odasının tavanına ayna yaptırıyor. Frida bundan sonra kendi bedenini resmetmeye başlıyor, acılarını tuvale giydiriyor adeta. Her resminde çektiği acıyı daha çok hissettiriyordu.



Onlarca ameliyat, korseli geçen yılların ardından mucizevi bir şekilde tekrar yürümeyi başarıyor. Aslında insanlar biraz da istekleriyle mümkün kılarlar mucizeleri. Bir akşam dizi seyredip yattığımda, sabah belden altım uyuşmuş kalkacağımı ben de bilmiyordum. Çok az kişide görülen rahatsızlık bana grip ile gelmişti ve sağlıklı bir şekilde yürüme yeteneğimi o an için kaybetmiştim. Tedavi sürecinde doktorumu da şaşırtan bir gelişme göstererek tamamen atlattım bu rahatsızlığı, ki ihtimal azımsanmayacak oranda düşüktü. Şu anda bu hastalıkla ilgili sosyal medya gruplarımda benim kadar şanslı olmayan, daha önce hiç bir araya gelmediğim bir çok milletten arkadaşlarıma moral veriyorum. Biliyorum ki başarının anahtarı inanmak. 





Meksika' nın ünlü ressamı Diego' ya resimlerini göstermek istemesi ile birlikte hayatının odağına Diego yerleşiyor. Diego' ya olan aşkı, onun tüm çapkınlıklarını bilmesine rağmen evlilikle sonuçlanıyor. Diego ile fırtınalı geçen evliliklerinde karnındaki çocuğunu kaybetmesi gibi bir çok acı yaşıyor ve tüm acılarını resmine yansıtıyor. Ancak bu acıların içinde bile Diego hep vazgeçilmez oluyor Frida için. Önemli özelliklerinden biri de devrime olan inancıdır, komünist parti üyeliği yaşamının belirgin detaylarından biri.



Acılar bitmiyor Frida için, çocukken felçten dolayı incelen ayağı kangren oluyor ve kesiliyor. Tüm bu olumsuzlukların ötesinde ölmeden önce kişisel sergisini açmanın mutluluğunu yaşamıştır.

Bu dünyadan Frida Kahlo geçti ve acının bir çok kez resmini yaptı. Hem de kendi bedeninden fışkırtarak anlattı tuvalinde acıyı. Bu akşam yaşadığım geçmiş acıları düşünüyor ve bugünün sağlığına keyifle yudumluyorum kahvemi. 



Yorumlar

  1. Bu kadının beni en çok etkileyen karakteristik azmi...
    Her okuduğumda çok etkileniyorum yaşamından...

    Senin rahatsızlığını da ilk defa okuyorum, daha önce paylaştın mı bilmiyorum ama azminden dolayı tebrik ediyorum seni de... Evet insan biraz da mucizelerini kendi yaratıyor...

    Sevgilerle ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de azim ve hırsından çok etkileniyorum Frida'nın. Teşekkür ederim, atlatmak kolay olmadı, insan kendi mucizelerini yaratabilir. Ben bunu en yakınımda, kendimde deneyimledim. Teşekkürler..

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar