Gülmenin En Saf Hali

Günümüzün sıkıcı ekonomik ve iç karartıcı gündeminde bir nebze de olsa gülmeye ihtiyacımız var. Daha önceki yazılarımdan  birinde eski ramazan eğlencelerinden bahsettim. Bugünlerde sohbetlerimizi günlük siyaset ve ekonomi belirliyor. Bu yazım ile biraz rahatlamak, rahatlamak istedim. Hadi gündemin dışına çıkıp, eski neşeli günlerimize dönelim bir kaç dakikalığına.






Gülmek deyince aklıma ilk olarak "İnek Şaban" tiplemesi geliyor. Rıfat Ilgaz  bu karakterin gerçek olduğunu, sadece isimleri değiştirdiğini söylemiştir.  Kastamonu Öğretmen Okulu' ndaki bir arkadaşından esinlendiğini belirtmiştir. Şaban karakteri, Hababam sınıfında karşımıza çıkar ilk olarak. Gerçeğinden farklı olarak pek çalışkan sayılmaz, ancak gerçek karakter gibi saftır.  Hababam Sınıfı Tatilde filminde etinden  yahni olamayacağını savunurken müfettişi çıldırtır.




Hababam filmleri serisi ile doğan Şaban karakteri  daha sonra bir çok filmin başrol karakteri olmuştur. Büyük oyuncu rahmetli Kemal Sunal bu tiplemeyle hepimizin gönlünde taht kurmuştur. İlk filmin çekildiği yıllardan bugünlere kadar izleyen herkesi ekran karşısında kahkahalara boğmuştur.  Şaban karakteri hepimizin en saf olduğu anları yansıtmıştır bize. İçimizden olan, bizi yansıtan karakterin bu kadar sevilmesinin en önemli nedeninin bu olduğu aşikardır. Hepimizin hayatının bir döneminde Kemal Sunal' ın canlandırdığı biraz saf, biraz sakar, çok da dobra, hatta argo konuşmayı da seven bu  karaktere benzettiğimiz yakınlarımız, arkadaşlarımız olmuştur. Beni kimler hangi filmdeki rolüne benzetti acaba diye düşünüp merak ediyorum şu an. Sizlerin de varsa benzettikleriniz isim vermeden yoruma eklersiniz belki.




Şaban tiplemesi Kemal Sunal'ı bir halk kahramanı haline getirmiştir. Türk insanı Şaban' ı o kadar benimsemiştir ki, ekrandan eve çay içmeye davet edecek kadar bizdendir. Aman çayları o getirmesin, malum biraz sakardır. Evin saf uşağıdır Tosun Paşa'da, aslında bir o kadar da gözü açıktır. Bir bakarız ki Tosun Paşa olmuştur tüm doğal haliyle. Ama onun Şaban'lığından hiç bir şey eksilmez heybetli paşa kıyafetinin içinde. Hele bir de aşık olur ki beyin kızına, aşıkken de çok temizdir hisleri. 






Toplumdan her meslek dalını yansıtır filmlerinde.  Şaban kimi zaman çöpçüdür, kimi zaman apartman görevlisi. Bir filmde karşımıza postacı olarak çıkar, bir başka filmde milyonların gönlündeki renklerin kalecisi. Tüm Hababam gibi tembel olabilir ama Atamızın Gençliğe Hitabesini asla unutmaz.


Şaban çek bana bir sade kahve ama bardakları kırmadan getir diye seslenmek istedim bir an. Gülmek keyiflendirdi beni, canım kahve istedi. Gel birlikte içelim Şaban, Atla Gel Şaban.



Seni çok özlüyoruz büyük usta Kemal Sunal. Seni çok seviyoruz Şaban. Bu espriyi hiç sevmedik, niye bu kadar erken sensiz bıraktın bizi.


Videolar Youtube' dan alınmıştır. Bizleri Kemal Sunal filmleri ile buluşturan Arzu Film' e teşekkürler. Resimler Google görsellerden alınmıştır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar