Mezuniyet

Dünyaya gelirler minik bedenleriyle, yaşama sırası onlardadır artık. Onları bekler yaşamın sevinçlerinin yanında yaşanacak hayal kırıklıkları, başarılar, başarısızlıklar, ilk aşklar, ilk aldatılmalar, aldatmalar, su çiçeği bekler, kızamık bekler, bitmeyecek sınavlar bekler. Bekler de bekler yaşam boyu yaşamın getireceği bilinmezlikler.

İlk zamanlar daha mı zordur, daha mı kolaydır karar verilemez belki, ama her anı güzeldir geriye bakıldığında. Başlangıçta çok nettir aslında odaklanılan sorunlar. Karnı acıktı, altına yaptı, yan yatır, gazını çıkar falan. Sonra geçen günler o kadar hızlıdır ki yaşamın telaşında. Büyüdüğünü hissedersin belki ama anlamlandıramazsın. İlk oyuncağa ağlayışı, ilk korkusu, ilk kahkahası, ilk sözleri, ilk öpücüğü, ilk bayramı geçmiştir artık. Okula giden çacukları olan ailelerin ilk okul günü telaşında bulursun kendini. Yahu dur daha bu daha çok küçük desen de, yemez artık. Çanta hazırlanmış, kıyafet giyilmiştir. Okul kıyafeti biraz daha mı büyütür çocukları. Duygulanırsın bir süre. Günümüz ailesi olmanın kuralları vardır, fotoğraflar çekilir poz poz. Çocuk tek olarak, çantalı, anneyle, babayla, tüm aile, büyük anne-baba varsa onlarla. Çocuk zaten gergin, bilinmeze gidecek. Sabah erkenden uyandırılmış, belli oyuncaklarından uzak kalacak bu sürede, canı sıkkın, giydirilmiş alışık olmadığı kıyafetler, hiç taşımadığı ağırlıkta bir çanta elinde, sıkıntıdan patlıyor. Bir de şöyle güldün, böyle bak, yan dur bir de, gülme o kadar sesleriyle devam eden fotoğraf süreci. Ah be çocuğum proje başladı bile. Artık sen annenin babanın içinde kalanların tamamlayıcısı rolünü aldın, hayırlısı olsun. Süreç aileye zor gelir de en çok sana zordur be kuzum. Ders çalış artık bırak oyunu, sınavın varla devam eden tacizler, içinden gelmediği halde çalışmanı bekler feni, matematiği. Merak etme o günler de çabuk biter.

Ee oğlum geldik mi, ilk basamağın sonuna seninle. Şimdi ergenliğin, gençliğin, birey olmanın keyifli ve zor anları, sancıları bekliyor seni. Şimdi daha iyi anlayacaksın insanları, aşk acılarını, masumiyetin biraz daha geçmiş yıllarda kaldığını. Pırıl pırıldınız hepiniz o gece. Hani o sizden çok ailelerin ilk projelerini teslim etme heyecanı yaşadıkları geceden bahsediyorum, mezuniyetten. Küçük beyler, küçük hanımefendilerdiniz. Ürkektiniz hepiniz, ördek yavruları gibi birbirinizden ayrılamıyordunuz. Kolay mı tüm bu süreçteki yılları birlikte atlatmıştınız. Kardeş gibiydiniz, çoğu zaman farkında olmasanız da. Bazen kavga etmiştiniz, bazen dalga geçmiştiniz birbirinizle çocukça. Birlikte büyümüştünüz, siz anlayamasınız da bir bağ vardı aranızda. Nasıl da gülüyordunuz birbirinizin çocukluk resimlerini izlerken. Aslında o yıllara şahittiniz, hepiniz unutsanız da hatırlıyordunuz küçüklüğünüzü. Yıldızlara ışık saçıyordunuz gözlerinizdeki heyecanla, mutlulukla. Dilek balonlarına sığdırdığınız hayalleriniz, umutlarınız gerçekleriniz olsun gelecekte.



Sizi izlediğim her anda geleceğe dair bir umut uyandı bende. Gelecek sizlerin gençler, sizleri izlemek çok keyifli. Bir sonraki sahneyi bekliyorum heyecanla, elimde kahvemle.

Yorumlar

Popüler Yayınlar