Clubhouse Deneyimi


Yalancı baharın gülen yüzüne aldandığımız güneşli bir İzmir gününden selamlar. Beni unuttunuz mu sayın okuyucular, ben bile neredeyse kendimi unuttum bir süredir. Ne kadar uzak kalsam da ben bu platformu çok seviyorum, sosyal yaşamda evim adeta. Covid tüm dünyada varlığını hissettirmekten hiç vazgeçmiyor, biz de bu süreçte onunla tanışmasak olmazdı. Bu deneyimlerimi de paylaşmak isterim, ama bilmediğimiz yanı kaldı mı diyeceğim doğrusu bildiğimiz ne diye soruyorum kendime, sürekli bildiklerimiz yenileniyor.  Uzmanlardan her gün çok farklı açıklamalar duymaya o kadar alıştık ki, tıp bir pozitif bilim midir sorusunu tartışmaya açmak isterim aslında. Ben yine de uzmanlık dalım olmayan bu alanda haddimi aşmadan teknik kısmı bir yana bırakıp bana hissettirdikleri, insan ilişkileri ve yarattığı olumsuzluklar için yazacağım en kısa sürede. Ama bugün yepyeni bir sosyal medya platformundaki ilk deneyimlerimi sizinle paylaşmak istiyorum.

Geçtiğimiz bir iki ay içinde lansmanı yapılan ve bugünlerde hızla büyüyen yeni bir sosyal medya platformu var dünyada, Clubhouse. Şimdilik sadece bir işletim sistemi ile sınırlı ismini vermenin reklam açısından sakıncası olmadığını düşünerek IOS işletim sistemi ile uyumlu bir platform olduğunu söyleyerek başlamalıyım . Bu arada geliştiricilerin android işletim sistemi üzerinde de çalışıyorlar bilgisi var, ama lansman zamanı belli değil. Sistem davet yöntemi ile üye kabul ediyor.

Uygulama ses temelli çalışıyor, yani yazı yok görsellik yok. Bir nevi bize radyo günlerini hatırlatıyor. Platforma bir üye ile davet ediliyorsunuz ve üye olduğunuzda size bir arkadaşınızı davet etmek hakkı veriliyor. Kullanıcılar, bir konu başlığı altında sesli iletişim kuruyorlar. Uygulamayı açtığınızda size farklı konu başlıkları ile açılan odalar listeleniyor. Odayı seçip girdiğinizde öncelikle dinleyici oluyorsunuz. Bu şekilde radyo dinler gibi konuşmacıları dinleyebilirsiniz. Konuşmacılar içinde size katkı sağlayacağını düşündüğünüz konuşmacıyı takip listenize alarak o kişiyi başka odalarda da dinleme şansına sahip olabilirsiniz. Konu hakkında bilginiz, deneyiminiz varsa ya da söyleyecek sözünüz varsa el kaldırarak söz hakkı istiyorsunuz, odanın moderatörü sizin talebinizi kabul edip yukarı almak deyiminin kullanıldığı eylem ile sizi konuşmacı olarak seçebilir. Konuşmacı olduktan sonra düşüncelerinizi hem diğer kullanıcılar hem de dinleyiciler ile paylaşabilirsiniz. Çok dinamik bir platform, bir odadan çıkıp ilginizi çeken başka bir odaya girebilirsiniz. Aktif katılımcı olarak göstereceğiniz performans, size uygulamaya daha fazla kişiyi davet edebilme hakkı verecektir.

İlk davetiyeler sektör öncülerine ve iş adamlarına iletilen platformda gittikçe artan bir kullanıcı kitlesine ulaşılmış durumda ve diğer işletim sistemlerinin hazır olmasıyla farklı bir yöne gideceği aşikar. Odalar içerisinde çok nitelikli tartışmalar yaşandığı gibi, katılımcıların artmasıyla içi boş sohbet odaları da var maalesef. Genel kullanıcı profili, tecrübeli gençler diyebileceğimiz yaş ortalaması biraz daha yüksek ve kariyerlerinde belirli bir seviyeyi yakalamış kişilerden oluşuyor. Görsellik olmadığı için olsa gerek gençlerin öncelikli tercihi olmayan bir  sosyal platform. Ben şu ana kadarki kullanıcı deneyimimle çok keyif aldığım ve zaman geçirdiğim bir platform  olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Tabii ki her yeni platform gibi sesiniz kaydediliyor türünden söylentiler var. Bir odada iş dünyasının güncel konuları ve covid dönemindeki etkiler konuşulurken, bir anda odaya ünlü bir iş insanı girebiliyor ve siz o andan itibaren ücret ödeyerek edineceğiniz bilgilere kolayca ulaşabiliyorsunuz. Ünlü bir yazarla sohbet edip, sizin hayatınızda iz bırakmış tanınmış biri ile karşılaşabiliyorsunuz. Hatta bir odada mini konserler eşliğinde müzik dinlerken bir başka odada güncel medya başlıklarını diğer katılımcılar ile yorumlayabilirsiniz. Dinamik bir ortamda paylaşıyor, deneyimliyorsunuz. Altı boş bir oda ise o odadan ayrılmak sizin elinizde, kalmanız için bir neden bulamıyorsunuz çıkın ve keyif alacağınız bir oda bulun kendinize. Ayrıca takip ettiğiniz kişiler ilgi alanınız olan konuların konuşulduğu odalara sizi taşıyor zaten.

Biraz radyo, biraz podcast, biraz serbest kürsü. Kahvenizi alın ve keyifli bir odayı deneyimleyin derim. Sözünüz varsa da elinizi kaldırın ki deneyimlerinizi dinleme şansına odadaki tüm katılımcılar erişsin. Blog dünyasını da, radyoyu da, sözlü iletişimi de çok özlemişim. Görsellik ve hızlı tüketim sözümüzü sakınır hale getirmiş bizleri. Kahve daha lezzetli geldi.


 

 

Yorumlar

  1. Sanırım birinden daha duydum bunu. Benziyor.
    Değişik bir ortam olmalı. sadece ses olan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görselliğin ön planda olduğu günümüzde ilginç bir deneyim, bir çok kişiye hitap etmeyeceğini, sonunda belirli bir kitle ile yola devam edeceğini düşünüyorum. Kalite o noktada korunacak gibi, teşekkürler.

      Sil
  2. Merak ettiğim bir uygulama:) teşekkür ederim bilgilendirici paylaşımınız için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merak ediyorsanız muhakkak deneyimlemelisiniz, ben teşekkür ederim.

      Sil
  3. Bana hiç uygun değil ya ben whatsapp sesli mesajlarından bile hoşlanmıyorum neredeyse hiç göndermedim ve bana gönderilirse de kızarak açıyorum. Sadece ses tarzım değil sanırım işitsel bi insan değilim ben

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet farklı bir tarz, herkese uygun olmayacaktır. Belki de gelecekteki başarısı sınırlı kitleye hitap etmesi olacak, insanlık olarak çabuk tüketiyoruz. Birbirini tekrarlayan platformlardan farklı olması güzel yanı, kişilik yapılarına farklı uıygulamaların geliştirilmesi gerekli diye düşünüyorum.

      Sil
  4. Ben okumayı daha çok sevenlerdenim dinlemek beni çok bunaltır. Sanırım hiç ilgimi çekmeyecek bir platform olacak clubhouse 🙈

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen bir odada okursun biz de dinleriz okuduklarını. Okuma odası açarız olmaz mı :)), Şaka bir yana herkese hitap etmeyecek bir uygulama, şu aralar içi boş odalar artış içinde bu da doğal süreç. Bir süre sonra görsellik olmadığı için kopmalar olacak ve sınırlı bir kitle ile yola devam edecektir. Hem dinlemenin hem de konuşmanın önde olduğu bir platform. Teşekkürler

      Sil
  5. 1 ay öncesinden biliyorum ancak android için açılmasını beklediğim bir şey clubhouse. Benim oldukça ilgi alanıma giriyor. Radyoların ilk açıldığı zamanlarda deli gibi programları takip ederdim. Ayrıca bununla ilgili tasarılarım var.. umarım bir an önce uygulama piyasaya çıkar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım Android uygulamasının eli kulağında, biraz radyo biraz linkedin, biraz podcast. İlgi alanına bir odaya girilebiliyor. İş yapanlar için Networking odaları öncelikli iken, günün gelişen olayları ilgini çekiyorsa buna uygun bir oda bulabilirsin, ya da müzik, kitap konulu odaları seçebilirsin. Maalesef her popüler uygulama gibi içi boş odalar var, ama o odalara uğramamak kişinin elinde. Farklı deneyimlere sahip bir çok insan ile bilgi paylaşabilme şansına sahip olmak en güzeli olsa gerek, teşekkürler.

      Sil
  6. Öncelikle geçmiş olsun. Galiba Covitle yakinen tanışmışsınız:) Clubhose çok popüler oldu bu aralar, her yerde bahsi geçiyor. Şimdilik ne yöne evrileceği tam belli olmasa da etkili bir mecra olacağı kesin. İnsanlar konuşabilmeyi özlemişler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hanım tarafından tanıştık , aynı evde bir pozitif iki negatif deneyimi yaşadık. Yoğun ve endişeli karantina günleriydi. Gerçekten canlı sohbet etmeyi özlemişiz, özellikle sizi şahsen tanımayan insanlarla konuşmak çok daha güzel. Çok teşekkürler.

      Sil
  7. Değişik bir deneyim olabilir. Hoşuma gitti anlatımınızla. Konuşmayı severim, dinlemeyi de severim... Hele yeni yeni şeyler öğrenmeyi daha çok severim :)
    Uygulamaya girmeyi başarmam lazım sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana bence de uygun, valla ben şahsen senin konuşmacı olduğun bir odada dinleyici olmak isterdim. Öğrenme süreci yaşam boyu devam ediyor, her gün yeni bir bilgi çok değerli gerçekten. IOS işletim sistemi kuruyorsanız eminim girmek zor olmayacaktır, android ve diğer işletim sistemleri için az kaldı, gelirsen takibe beklerim. Teşekkürler

      Sil
  8. ilgi alanıma girmiyor ne yazık ki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlıyorum, uygulama da tam anlamıyla ilgi alanları ile ilintili zaten. Teşekkürler.

      Sil
  9. İlginçmiş. Sözlü iletişimin de yazılının da yeri başka başka. Konuşmaların kaydı yoksa sadece o anda o ortamdaki bilgi alışverişine, muhabbete tanık olabiliyoruz demek ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurumsal hayatta da , günlük hayatta da en çok karşılaştığımıız problem iletişim. Toplum olarak ciddi iletişim problemlerimiz var, ben sözlü, yazılı hatta görsel tüm iletişim yöntemlerini destekliyorum, yeter ki birbirimizi doğru anlayalım.

      Sil
  10. şu dönemler yeniliklere pek açık değilim. biraz psikolojik benimkisi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen oluyor hepimize, ben de yalnız kalmak istediğim süreçten yeni çıkmaya çalışıyorum :))

      Sil

  11. Biraz biraz duymuştum. Okuyunca daha da bilgilenmiş oldum. Görselliğin ön planda olduğu şu zamanlarda bilmem maya tutar mı?. Çokkkkk teşekkürler. Emeğinize sağlık 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günümüzün göresellikle bezenmiş dünyasında maya tutması zor görünse de ben her zaman standart bir kitlesi olacağını düşünüyorum, ben keyif alıyorum açıkçası. Çok teşekkürler..

      Sil
  12. Benim blog dışında herhangi bir sosyal medya platformuyla bir ilgim olmadığı için bu yeni olanı da hem duymamıştım hem de sizden okuyunca hiç ilgimi çekmedi. Ben zaten sesten rahatsız olurum evde yalnızsam TV bile açmıyorum. Konuyu ilgilenenlere bırakıyorum:) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için ben çok teşekkür ederim. Söz gümüşse, sükut altındır diyenlerdensiniz, ben sessiz kalmayı çok beceremiyorum :))

      Sil
  13. Clubhouse deneyimini ben de yaşadım. Harika bir uygulama.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun bir ara verdiğim için cevap biraz gecikmeli oldu, kusura bakmayın. Clubhouse ilk günlerinden farklı bir yapıya evrildi ne yazık ki. Hala ziyaret etmekten keyif aldığım odalar olsa da gitgide azalıyor geçirmek istediğim zaman.

      Sil
  14. Selam uzun zamandır buralarda yoktum yeni bir blogla geri döndüm sizi de takipteyim. Rica etsem bloguma bi göz atıp takip eder misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de uzun süredir yoktum, cevabın gecikmesinden de anlaşıldığı üzere. Takibe aldım tabii ki, hoşgeldik tekrar diyelim.

      Sil
  15. Sanırım birinden daha duydum bunu. Benziyor.
    Değişik bir ortam olmalı. sadece ses olan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk günlerdeki etkisini kaybetse de farklı bir platform. Teşekkürler..

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar