CoVid-19 Günleri

Dünya insanları olarak zor günler geçiriyoruz. Virüsün ilk tespit edildiği yer itibariyle hastalık bize uzaktı ilk günler, hatta aylar boyunca.  Televizyon haberlerinde izliyorduk Çin' de olan biteni, biraz kınıyor hatta dalga bile geçiyorduk yedikleriyle. Durumun ciddiyetinden ne kadar uzaktık, uzaktık ama rahat değildik. 2020 yılı ülkemize öyle bir geldi ki, sorunlar, kötü haberler hiç eksilmedi hayatımızdan. Başka bir savaşın endişesini taşıyorduk o günlerde.

Covid-19 adı verilen virüsün detayına girecek bilgi birikimine, deneyimine en önemlisi eğitimine sahip değilim. Gerekli bilgilendirmeleri uzmanlar uzun süredir yapıyorlar ve virüse karşı bizi uyarıyorlar. Bize düşen uyarıları dinlemek ve önlemleri almak. Virüs, Avrupa' ya ulaştığında bile hala yeteri kadar dikkatimizi çekmiyordu. Hala bir grup insanımız yok Avrupa önlem almadı, yok Avrupa yetersiz kaldı, hatta Avrupa pis diyerek gavur edebiyatı yapıyordu. Türk genine bulaşmaz tezlerini ciddi ciddi savunuyorlardı. Artık uyarılar artmış hatta ciddi kararlar alınmaya başlamıştı ülkemizde de. Buna rağmen hala hastalığı ve tehlikeyi ciddiye almayanlar azımsanacak sayıda değildi. Okulların ara vermesini, hatta uzaktan eğitime geçmesini tatil olarak algılayıp sinema, AVM gezenleri hatırlayın, hepimizin çevresindeydi bu insanlar.

Virüs ise yayılma ortamını bulmuş ilerliyor tüm dünyada. İtalya ve bir çok Avrupa ülkesinde hala bile uç noktasını göremediğimiz yukarıya pikler yaşanıyor,  ki bundan on gün kadar önce ilk vakalar açıklandı canım ülkemde. Bu kez de, geçmiş yıllarda yokluk dönemleri yaşamış halkım stok yapmaya koştu. Haksız diyemeyeceğim bir önlemi abartanlar oldu elbet. Virüs sevdiği ortamları, kalabalıkları buldukça seviniyor, varlığını artırdıkça artırıyor. Maalesef hala yukarı çıkma trendinde seyrediyor.



Ve bence en kötüsü gerçekleşti, umre dönüşleri. Birileri hemen olayı din yönünden değerlendirip umreden gelenleri suçluyorsunuz, kutsal topraklardan virüs gelmeze kadar götürdü söylemlerini. Oysa olay dini değil bilimsel gerçeklikti. Dini yön arıyorsanız Allah'ın insanı farklı kılan beynini kullanmak en akıllıca çözüm olur virüse karşı. Birileri kendi endişeli hallerini rahatlatmak için başkalarını da aynı endişeye ortak etmeye çalışıyorlar. Kaynağı belli olmayan, doğruluğu ispatlanmayan videolar, paylaşımlar dolaşıyor sosyal medyada. Bu ortamlarda buna şaşırmıyorum aslında, her zaman böyle belirsiz ortamlarda olur bunlar. Yalan ya da doğru haberler olması önemsediğim konu değil aslında, bu paylaşımlar sonuca katkı sağlamaz sadece endişelendirir, endişe de önlem alırken konfor alanınızı daraltır. 

Bence bizde bu virüsü en çok "Ayıp olur" düşüncesi yaydı. Umreden gelmiş ziyaret etmek lazım etmezsek ayıp olur, umreden geldik mevlüt yapmazsak elalem ne der ayıp olur, kandil günü büyüklerimizi ziyaret etmezsek ayıp olur, falanca kişi ameliyat olmuş geçmiş olsuna gitmezsek çok ayıp olur ve daha bir çok ayıp olur bahanesi hepimizi risk grubuna dahil etti.

Geldiğimiz noktada eve kapanabilecek aklı selim olanlar evden çıkmıyor, eve kapanamayacak aklı selim çalışanlar sosyal mesafeyi koruyarak, tavsiye edilen önlemleri alarak kendi ve sevdikleri için riski azaltmaya çalışıyorlar. Bir de bir grup var ki, aklı selim olmayanlar, diğerleri ne kadar önlem alırsa alsınlar bu arkadaşlar virüse dayılanacak, kendince ona virüs bir şey yapmayacak ya, yeter ki ayıp olmasın ya, işte bunlar önlem alanların önlemlerinin etkinliğini nerdeyse sıfırlıyor. Allah aşkına ne işiniz var hala içiçe yok piknikmiş, yok balık tutmakmış, yok AVM ymiş. İnsanlar ölüyor, en çok da yaşlılar ölüyor istatistiklere göre. Görünen gençler için de kolay geçmiyor hastalık süreci. Bir ara verin artık sosyal yaşamlarınıza, pikniklerinize.

Virüs şu anda 188 ülke ve bölgede yayılımını sürdürüyor, en kötüsü can almaya devam ediyor, kısa zamanda da durulacak gibi bir istatistik verisi alınamıyor. Bu süreyi kısaltmak için yapmamız gereken uzmanların önerilerini dinlemek ve devlet tarafından alınan tedbirlere muhalefet etmeden uymak. Her zaman yaşlıları ziyaret edin denildiğinde uymayanlar, bir müddet onların ihtiyaçlarını karşılayarak uzaktan kontrol edin. Emin olun varlıkları, ona buna ayıp olmasından daha önemli. Varsın bu kez de ayıp olsun.

Ben çalışan gruptayım, ama haftasonunu ailece evden çıkmadan geçirdik. Evde geçirilecek zamanlarda çok güzel hobiler bulunabilir. Ayrıca aile fertleri de epey kafa insanlar, hoş sohbetler, kaliteli zaman geçirilebiliyor birlikte. Mısır patlatıp film izleyin hep birlikte, kitap okuma seansları yapın, müzik dinleyin. Eminim hepimizin evde yapmayı özlediğimiz aktiviteler vardır. Ruhlarımızın ve bedenlerimizin gerçekten dinlenmeye ihtiyacı var. Bir de şehrin sıokaklarının biraz nefes almaya özlemi. Sayın okuyucum imkanın olan her anında evinde kal, en önemlisi önlemlerini azami ölçüde al ve sakın taviz vererek esnetme hijyen önlemlerini. Yaşım ortaya çıkacak belki ama yıllar önce TV ekranlarında, o yıllarda benim için teyze, bir tiyatro emekçisi kamu spotu benzeri sosyal mesaj verirdi, temizlik için su ve sabun yeter diye. Ellerimizi sık sık ve uzmanların önerdiği şekilde ve sürede sabunla yıkayalım. 

Birlikte olmanın güzelliğini yudumlayın birlikte içilen kahvelerde evlerinizde. Eminim kısa bir süre sonra büyüklerimize de kahve içmeye gideriz sağlıkla. Laf aramızda kahve mekanlarını da çok özledim.



Yorumlar

  1. Umarım en kısa zamanda bu virüse karşı bir aşı geliştirilir, sanki dünya durmuş zamanda ayrı bir boyutta gibiyiz ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım, sanırım tüm dünya bu güzel habere kilitlendi. Şu kabus dolu günler bir an önce bitsin artık. Teşekkürler..

      Sil
  2. allah hepimizin yardımcısı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin inşallah, bir an önce bitsin bu kötü günler.

      Sil
  3. Aaaa ama öyle demeyin ayıp olur yani bide bizim imanımız var. Zaten buralara uğramaz virüs mirüs, bize bir şey olmaz gavurlar düşünsün.

    Şaka bir tarafa gerçekten duyduğum ve gördüğüm şeyler karşısında söyleyecek söz bulamıyorum. Allah sonumuzu hayır etsin. Kaleminize sağlık efendim, iyilikte yazmaya devam edelim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir süredir blog okuyamıyor, yorum yazamıyorum biraz ayıp oldu :)) Maalesef toplumsal alışkanlıklarımız, değerlerimiz elbette önemli ancak zarar verdiği noktalarda da dur demeyi, ara vermeyi bilmeliyiz. Hala haberlerde maske takmayı reddeden, çıkmama şansı varken sokağa çıkan insanları görüyorum, artık nasıl yorumlayacağımı bilemiyorum. Sağlıklı günlerimize dönelim bir an önce, uzun süredir göremediklerimizi ziyaret edelim sağlıkla. Teşekkürler...

      Sil
  4. Bu evde oturamama durumunu gerçekten anlayamıyorum, ben daha sıkılacak vakit bulamadım bile evde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok anlaşılır gibi değil, ben home ofis daha çok çalıştığımı farkettim. Evde olduğum sürede evde yapılacak işlere yetişemiyorum bile. Sağlıklı günlerimiz olsun gezeriz de, ama şimdi değil. Teşekkürler..

      Sil
  5. Ben de evde sıkılanları anlamıyorum; seyredilecek bunca film, okunacak bunca kitap, yapılacak bunca yemek varken :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, çocuklarımız evde onlarla birlikte film izleyebilir, kitap okuyabiliriz. Paylaşımların güzelliğini yaşayabiliriz ailemizle.

      Sil
  6. Dışarı çık desen çıkmazlar ama yasak ya herkesin kendini dışarı atası var. Allah akıl fikir versin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasaklar ilgi çekiyor, sanırım bir çeşit yasağa karşı kendini ispatlama dürtüsü. Bunu çalışmak zorunda olduğu için dışarı çıkanlara söylemiyorum tabii ki. Sözüm evden çıkmasına hiç bir neden yok iken çıkanlara. Sağlıklı günlere, teşekkürler..

      Sil
  7. İnsanlar gergin.Beni aksiyeteli danışanlarım arıyor telefonla.Dilerim bu günler hızlıca geçip gider...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gergin olmamak oldukça zor, her geçen gün insan psikolojisini yıpratıyor. Özellikle evden çalışmak gerçekten zor. Umarım bir gün önce biter bu günler, hayat kaldığı yerden akmaya devam eder.

      Sil
  8. Hepimiz aynı şey için dua ediyoruz.... Birkaç haftayla bitebilse keşke...Sabırla bekleyeceğiz artık. Devletin önlemleri yetersiz olsa da, ekonomimiz yeterince çökmüşken hem de... İşe bir gün gitmese aç kalacak milyonlarca insan varken devlet sokağa çıkma yasağı da uygulayamıyor, onları doyuracak bir paketi yok çünkü...En son okuduğum makaledendi bu son cümle. Dilerim gereğinden fazla karamsar bir makale çıkar da geriye dönüp bakınca abartmışız ya hu deriz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm dinler, inanışlar ya da yaşam tarzları diyelim ortak duada, dilekte buluştular. Keşke bir haftada bitebilseydi, her başlayan haftada aynı umudu tazeliyorum. Tüm olumsuzluklara rağmen yaşama dair umudu sabırla yeşertmeliyiz. Sağlıklı günler dilerim, teşekkürler..

      Sil
  9. hastanelerden yayınlar filan yapılsa inanır bazıları. gözleriyle görmeden inanmıyor, yokmuşçasına yaşıyorlar. bedelini nasıl ödeyeceğiz bakalım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bedeller gün geçtikçe artıyor, ödedikçe yeni bedeller çıkıyor karşımıza. Bakalım 2 saatin bedeli ne olacak? Hayatın akışı, umarım bir gün dönecek eski günlerine.

      Sil
  10. ah ayıp olurculuk neler çektirdi bize

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neler çektirdiler, bir de eksik kalmasıncılar var. Yakın bir zamanda onların bedelini de göreceğiz.

      Sil
  11. Ayıp olmasın diye, aslında istemediğimiz ne çok şeyi yapıyoruz değil mi? Millet olarak iyileştirmemiz gereken bir yönümüz olduğunu düşünüyorum bunun. Karşımızdaki kırılmasın derken, kötü sonuçlara neden olabileceği ihtimalini es geçmeyi öğrenmişiz hep. Bilim kurgu filminin içine düşmüşcesine yaşadığımız bu günlerin bize öğreteceği şeylerden biridir belki bu da, kim bilir... Kolaylıkla atlatmamız dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelenekleri değiştirmek çok kolay değil, kültür gelişimi maalesef. Ancak yeni nesillerle atlatabiliriz bunu. Sevmenin gerçek anlamı karşındakinin zarar görmemesi temeline dayanır. Biz severken bile karşımızdakini riske atıyoruz, aslında sevgilerimiz de bencilce. Ayıp olmasının altında derin bir samimiyetsizlik var. Kolay atlatamayacağız son gelişmelerin bize gösterdiği, ancak gitmesi için umudumuzu taze tutmalıyız. Teşekkürler..

      Sil
  12. Umarim tez zamanda bu illeti atlatiriz. Almanya'dan kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah bir an önce biter bu kabus dolu günler. Sağlıkla kalın, teşekkürler..

      Sil
  13. Her şey bitsin ben tekrar mutlu olayım. Ve yorum yaptığım bloglar blogumu takip etsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlu ve neşeli günler tüm dünya halklarının ortak dileği şu günlerde. Ben takip ederim, teşekkürler.

      Sil
  14. Hepimiz için zorlayıcı ve yıpratıcı bir süreç. Umarım bir an önce atlatırız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günler geçtikçe zorluk da artıyor, endişe de. Umarım bir an önce biter bu kabus. Sağlıklı günler dilerim, teşekkürler..

      Sil
  15. Durumu güzel özetlemişsiniz. Ayıptı, günahtı, bize bile olmazdı derken geldiğimiz noktaya çok da şaşmamak gerek. İnşallah bundan sonrası için daha dikkatli olmayı başarabiliriz. Allah hepimizi korusun 🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelenek zarar veriyorsa gözden geçirilmeli, hayat normale bile dönse bazı davranış şekilleri değişmeli artık. Sağlıkla kalın, teşekkürler..

      Sil
  16. Kısa bir süre önce okumuştum Erdal Atabek'in köşe yazısını. Orada 'Uygar Toplum'u anlatıyordu. " 'sosyal disiplin' uygar ülkelerin toplumsal karakteridir. Eğer bir ülkenin 'sosyal disiplini' varsa, orada yönetici ile yönetilen birbirine güven duyuyor demektir."

    En büyük sorunumuz da bu zaten. Biz, güven duymuyoruz ! çünkü henüz uygar bir toplum düzeyine gelemedik. Bilinç yok, bilimsel yaklaşım yok, sosyal disiplin hiç yok!. Bu yüzden endişeliyiz zaten. Kuralları ihlal edenler, sadece kendi çevrelerini değil, kurallara uyanları da riske atıyorlar. Dilerim az hasarla atlatırız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel anlatıyor bizin durumumuzu. Uygar toplumlarda yönetenler, yönetilenler ile aynı sosyal yapının içindeler ve disiplin kültür olarak yerleşmiş durumda. Bizim gibi gelişimini tamamlayamamış ülkelerde yönetenler ayrıcaklı sınıf davranışı sergiliyorlar. Gelişimini tamamlayamayan ülkelerde kutuplaşma en çok görülen yapı, bu da nefretin ve güvensizliğin temeli aslında. Katkınız için çok teşekkür ederim. Umarım bu günler bir an önce sona erer. Sağlıkla kalın.

      Sil
  17. Biran evvel başımızdan gider inş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin inşallah, heyecanla o günü bekliyoruz dünya halkları olarak. Teşekkürler..

      Sil
  18. Bu öyle bir virüs ki sadece kendimize karşı değil de çevremize ve tüm topluma karşı sorumlu olmamiz gerektigini hatırlatıyor bizlere..Sevsen bile dokunma,uzakta dur hem kendini hem etrafını koru diyor bizlere..
    O nedenle sorumluluk almayı önlem almayı öğrenmek durumundayız kanımca
    Geçecek bu günler ve güzel günler görecegiz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgiyi göstermenin en iyi yolunun sevdiğimizi görmek değil sevgimizin sağlığının korunması olduğunu öğrendik. Kendimize, sevdiklerimize ve topluma sorumluluklarımızın farkına vardık. Farkındalığımızı yütürmeden sağlıklı günlere kavuşmak dileğiyle, umudumuzu tazelemeliyiz bu kötü günlerin geçip gideceğine dair. Katkı ve güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  19. zor bir dönem geçiriyoruz. Allah yardımcımız olsun... :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ço zor hem de, umarım bir an önce biter bu kabus dolu günler. Sağlıkla kal arkadaşım.

      Sil
  20. Bilinçli olmak bu dönemde çok mühim, umuyorum geçecek bu zorlu süreç.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısın, topluma ve sevdiklerimize karşı sorumluluğumuz var. Elbette bitecek bu kabus günleri. Yeter ki farkındalığımızı kaybetmeyelim. Teşekkürler..

      Sil
  21. Çalışanlar için durum daha zor size kolaylıklar diliyorum. Umarım bu kötü günleri az zararla atlatırız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kısa süredebitsin bu zorlu süreç, tüm dünya insanları kabus dolu günler geçiriyor. Sağlıkla kalın, teşekkürler..

      Sil
  22. Evet Allah beyninizi kullanın diyor bence de güzel tespit :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, maalesef toplumda bunu ikinci plana atan önemli bir kitle var. Bu sürecin sonunda umarım daha sorumluluk sahibi bir topluma evriliriz. Teşekkürler..

      Sil
  23. Bu süreçte ufak şeylerin bile ne kadar değerli olduğunu anlamamız için fırsat doğdu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar gereksiz şeylere önem verdiğimizi ve gerçekte neyin önemli olduğunu öğrendik.

      Sil
  24. dizi , film bitirmekten güzel bir senarist olabilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu aralar zamanı değerlendirmenin en önemli araçlarından biri, herkes kaybederken netflix kazanıyor sanırım. Teşekkürler...

      Sil
  25. 12 martta başlayan eve kapanmamız bugün itibariyle 1 ay oldu. Allah hiçbirimizi hastanelere düşürmesinde evimizde kalalım. Herkesin yardımcısı olsun Allah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin hastanelere de düşmeyelim hastanesiz de kalmayalım. Çok yıpratıcı bir süreç. Sağlıklı günler dilerim.

      Sil
  26. Farklı bir bakış açısıyla haklı olduğunuz noktalar var elbette. Yaşam kaygısı insanları sokağa döküyor olmalı. Sokakların biraz dinlenmeye, huzura ihtiyacı vardı. Artık bu kadarın yeterli olduğunu düşünüyorum, umarım en kısa sürede eski günlerimize döneriz. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  27. Baharı kaçırdık, yazı kaçırmayalım :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah, yazı ve hayatı en kısa sürede yakalayalım. Çok teşekkürler..

      Sil
  28. Bazılarımız bu hastalık en yakınlarını bulmadan akıllanmayacak gibi... umarım en az zararla atlatırız da her şey eskisi gibi olur🙏🏼

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle görünüyor, hastalık hızla yayılıyor ve toplumun bir kesimi tam olarak anlayamadı ciddiyeti. Ben atlatmaya yaklaştığımızı düşünüyorum. Biraz daha duyarlı olmaya, dikkate en çok da sabırlı olmaya ihtiyacımız var.

      Sil
  29. blog sayanızla ilk kez karşılaştım. Blog isminizi çok beğendim. Onun dışında şu köklü kültürlerimizin sorununu bizde yaşıyoruz. geçenlerde misafir geldi. Gelen misafire de git de denmez. El mahkum ağırladık dikkatlice, korku dolu hislerle. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. İnsanların bu süreçte biraz daha dikkatli olması lazım, elbette ziyaret, misafirlik zamanlarımız da gelecek, henüz erken. Atlatacağız, biraz sabır.

      Sil
  30. Maalesef hayretle izliyorum Türkiye deki gelişmeleri. Çalışmak zorunda olan ve evde kalan insanlara haksızlık bu kadar dikkatsiz davranan insanlR.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef, öyle bir bencil grup var ki tüm verilen emeklerii katlanılan zorlukları boşa çıkarıyorlar. Tüm yaşanan emeklere ve zorluklara saygısızlık. Sağlıkla kalın.

      Sil
  31. İnşallah güzel ve sağlıklı günler yakındır, sağlıcakla kalın ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah beklenildiği gibi yakın zamanda sağlıklı günlere kavuşuruz, buna inanmak istiyorum.

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar